Genomineerde ambassadeurs gaan de strijd aan

19 juni 2018
De genomineerden voor de Landelijke Ambassadeursverkiezing zijn bekend. Dit jaar gaan 42 studenten de strijd om de titel aan. De vakjury kijkt onder andere naar leiderschap, vakkundigheid en probleemoplossend vermogen.

De genomineerden hadden op 14 juni, de dag van de bekendmaking, direct een vol programma voor de boeg. Zo leerden ze in een mediatraining hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het belangrijkste advies: ga niet mee in vragen van journalisten die je niet wil beantwoorden. En: als je met passie praat over een onderwerp dat je na aan het hart ligt, kan er eigenlijk niets misgaan. Ook werden de ambassadeurs de hele dag gevolgd door de camera’s van het online programma Mbo’ers pakken aan. Dit alles vormt de opmaat voor de officiële opening van de Landelijke Ambassadeursverkiezing op 27 augustus.

Jan Versteegh presenteert Mbo’ers pakken aan
Dit jaar pakt Dit is mbo de verkiezing anders aan. Tijdens drie challenges vertellen de ambassadeurs over hun motivatie en lichten zij hun specifieke talenten toe. De jury beoordeelt de kandidaten op hun 21st century skills. Alle uitdagingen van de ambassadeurs worden vastgelegd door het online programma Mbo’ers pakken aan, zodat heel Nederland hen kan leren kennen. Jan Versteegh, presentator van omroep BNNVARA, gaat het programma presenteren. Op 27 augustus verschijnt de eerste aflevering online.

Goed voor het imago
De 42 genomineerde studenten zijn allemaal om hun bijzondere verhaal gekozen tot ambassadeur van hun school. Op 19 november zijn er nog maar een paar kandidaten in de race voor de titel. Op die dag, de Dag van het mbo, gaan de studenten nog één uitdaging aan. Tijdens het ambassadeursgala wordt de winnaar bekend gemaakt. Hij of zij mag zichzelf een jaar lang de Landelijke Ambassadeur mbo noemen. In 2017 won Sil de Weerd van het Clusius College. Eerder vertelde hij aan MBO-today dat de verkiezing vooral erg belangrijk is voor het imago van het mbo: ‘Door de verkiezing en de aandacht erom heen krijgt het middelbaar beroepsonderwijs een beter imago. Dat verdient dit onderwijs, want zonder mbo’ers zijn we nergens.’