Bijna twintig procent volwassenen volgt onderwijs

02 december 2018
In 2017 volgden ongeveer 1,7 miljoen volwassenen in Nederland enige vorm van scholing. Het gaat hierbij zowel om volledige opleidingen (mbo, hoger onderwijs) als om korte cursussen.

Volgens nieuwe cijfers van het CBS presteert Nederland goed als het gaat om ‘leven lang leren’. In vergelijking met andere EU-landen scoren alleen de Scandinavische landen (Zweden, Finland en Denemarken) beter. In Nederland volgde in 2017 ruim 19% van de volwassenen tussen 25 en 65 jaar een cursus of opleiding. Ruim tien jaar geleden was dit 16%. Nederland voldoet daarmee ruimschoots aan de Europese norm van 15%. Het Europese gemiddelde ligt op 11%.

Korte cursussen
Bij een kwart van de gevallen gaat het om opleidingen die korter dan een week duren, bijvoorbeeld eendaagse cursussen of workshops. Een kwart van de opleidingen duurt drie jaar of langer. Dit betreft meestal jongeren tussen de 25 en 30 die een studie volgen. Eerder meldde het CBS dat in het schooljaar 2016-2017 ruim 12.000 mensen een mbo-opleiding startten vanuit werk of een uitkering.

Weinig uren
De meeste volwassenen besteden relatief weinig uren per week aan de opleiding: ongeveer tweederde besteedt maximaal 13 uur per week aan de opleiding. In slechts 12% van de gevallen studeren de volwassenen min of meer fulltime (meer dan 25 uur per week). Eerder bleek uit CBS-cijfers dat in Nederland het aantal lesuren dat volwassen volgen relatief laag is.

Lees hier het CBS-bericht