Werkgevers krijgen extra geld voor scholing

03 februari 2019
De coalitiepartijen stellen jaarlijks een kleine € 50 miljoen beschikbaar voor scholing van werknemers van MKB-bedrijven. Met het geld kunnen werkgevers eigen bedrijfsscholen opzetten.

Volgens initiatiefnemer Dennis Wiersma (VVD) is in de huidige arbeidsmarkt bijscholing van tijd tot tijd nodig om werknemers duurzaam inzetbaar te houden. In het bijzonder kleine MKB-bedrijven kampen bovendien met personeelstekorten. Waar grote bedrijven eigen opleidingsinstituten hebben, hebben kleine werkgevers moeite gekwalificeerd personeel te vinden. Met het extra geld kunnen kleine werkgevers opleidingen inkopen, maar ook gezamenlijk een bedrijfsschool oprichten.

Het steunen van bedrijfsscholen – naast het reguliere bekostigde beroepsonderwijs – is een langgekoesterde wens van de VVD. Vorige zomer lanceerde Wiersma al een plan om bedrijfsscholen met publiek geld te financieren. Inmiddels heeft hij hiervoor steun gekregen van zijn coalitiepartners.

Volgens het plan kunnen werkgevers subsidie aanvragen voor gerichte scholingsprojecten. De bedrijven kunnen een eigen school oprichten, maar kunnen ook samenwerking zoeken met een bestaande mbo-school. Op die manier kunnen ze de opleiding maken die precies past bij de wensen van een bedrijf. Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is dat belangrijk: ‘Vooral bij het MKB sluit het bestaande onderwijsaanbod niet altijd aan’, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Onlangs startte het ROC van Twente al een bedrijfsopleiding op maat met Grolsch.

VVD wil onderwijsgeld inzetten voor bedrijfsscholen
Grolsch begint eigen bedrijfsopleiding met ROC van Twente