WK voor beroepen: Nederland gaat voor goud

14 augustus 2019
Bloed, zweet en tranen. Zo mogen we de inspanningen omschrijven die dertig jonge mbo’ers verricht hebben om deel te nemen aan het WK beroepen dat van 22 tot 27 augustus plaatsvindt in Kazan (Rusland). Op 10 augustus presenteerde Team Nederland zich in Soest. Een gesprek over voorbereidingen, verwachtingen, zenuwen en vooral trots op het Nederlandse vakmanschap.

‘Het gaat nu echt spannend worden voor onze deelnemers en hun begeleiders’, zegt Erik van der Zwan. Hij is chef de mission voor Team Nederland en technisch gedelegeerde namens WorldSkills Netherlands bij de internationale organisatie die dit WK voor beroepen organiseert. Hieraan meedoen is geen spelletje maar echt een serieuze zaak. Van der Zwan; ‘Het is topsport! Tijdens het WK beoefenen 1.600 jonge vakmensen uit zo’n 60 landen hun vak op het scherpst van de snede. Het niveau is hoog en de concurrentie moordend. Ik durf rustig te stellen dat bij sommige wedstrijden kandidaten een meesterniveau laten zien.’

Als oud-topsporter weet Van der Zwan waarover hij praat. Zonder uitzondering trainden alle kandidaten minimaal 250 uur en vaak meer om hun vakvaardigheid, -kennis en stressbestendigheid te verbeteren. Dit naast hun opleiding of stage en met hulp van docenten en professionals uit het bedrijfsleven. Niets werd aan het toeval over gelaten. Zelfs trainingsinterlands in het buitenland, wedstrijdsimulaties en ijsbaden maakten onderdeel uit van de voorbereiding van de kandidaten.

Tel daarbij nog eens vijf keer een teambuildingsbijeenkomst op waar mentale weerbaarheid, mediatraining en de wedstrijden zelf op het programma stonden. Alles voor dat ene stukje eremetaal: goud. En niet te vergeten de roem plus de groei die ze meemaken in talent-, vakontwikkeling en als persoon. ‘Of je nu wint of niet, wat het in ieder geval oplevert is dat je een nog betere vakman of -vrouw wordt die elk bedrijf of organisatie in Nederland maar wat graag wil hebben’, aldus de chef de mission.

Marcel Pleijsier, manager bij Festo, beaamt dit volledig. ‘We investeren veel in het beroepsonderwijs en zijn WorldSkills-partner. Zo ook in Nederland bij de vakwedstrijden, want daar lopen de vaktalenten rond. Aan de Nederlandse wedstrijdkandidaten hebben we gedurende de zomermaanden ons Festo Future Learning Lab met de nieuwste didactische apparatuur ter beschikking gesteld, zodat ze zich optimaal konden voorbereiden.’
Kevin Kloosterman, expert en docent aan het ROC Mondriaan knikt enthousiast wanneer hij dit hoort. ‘Festo heeft zelfs nog een vision camera in bruikleen gegeven en de kandidaten van Mechatronica en Industry 4.0 een speciale training daarin gegeven. Dat komt alleen omdat de lijnen met hen kort zijn en Festo gelooft in de kracht van vakwedstrijden wat een voorbeeld is voor andere jongeren’, aldus Kloosterman.

‘Ik durf met vakwedstrijden nog wat verder te gaan’, zegt Pleijsier. ‘We laten hiermee samenwerking zien aan docenten en vakprofessionals en tegelijkertijd de nieuwste standaarden en jonge talentvolle mbo’ers die daar mee omgaan om de beste in het vak te worden. Dat hebben we als technische sector en Festo nodig. En nu hopen dat onze steun en support ook leidt tot goede resultaten in Kazan. Ik geloof daarin!
Een van de leden van het team mechatronica die ervoor gaat is Rick Jooren van het Summa College: ‘Het trainen tot nu toe is heel goed gegaan. We hebben bij Festo heel veel nieuwe dingen geleerd die erg handig zijn tijdens de wedstrijd, maar ook voor erna als we gaan werken. Mijn teamgenoot Jasper en ik zijn nu helemaal klaar voor Kazan!’

Klaar voor de wedstrijden zijn ook de hoveniers Lucas Muilwijk en Mario Nederlof van het Wellant College. Hun expert Nicole Slagmolen had voor hen een heel trainingsschema gemaakt om hen klaar te stomen voor het WK. ‘Nadat de beide jongens op Tuinidee in Den Bosch kampioen werden, ben ik gelijk met hun docenten gaan zitten voor de trainingen. Zeker in dit beroep moet je veel ‘vlieguren’ maken om op elkaar ingespeeld te raken. Teamwork is daarin alles’, aldus Nicole Slagmolen.

Dat hebben de jonge hoveniers geweten. Elke vrijdag op diverse onderdelen trainen en workshops in materialen volgen. Daar kwamen nog eens trainingsweken in Duitsland en in China bij, plus een maand waarin ze continu met elkaar bij werkgevers samen gewerkt hebben. Slagmolen: ‘Ze veel bijgeleerd en hebben er zin in, net als ik om nu naar Rusland te gaan’.

Met recht kun je zeggen dat elk lid van Team Nederland het afgelopen jaar hard heeft gewerkt om zich optimaal voor te bereiden op het WK. Nu nog hopen dat er ook medailles gewonnen worden. Erik van der Zwan; ‘Ik ga geen voorspellingen doen, want tijdens een wedstrijd kan er van alles gebeuren. Zenuwen of onvoorziene omstandigheden, alles in het Engels, de entourage van een groot event met 400.000 bezoekers. Dit alles heeft een enorme impact op de kandidaten. Ons eerste doel is een aantal medals of excellence te behalen. Dan zijn we dik tevreden en sowieso supertrots op alle kandidaten. Want zonder enige twijfel hebben ze door hun deelname allemaal flink aan vakmanschap gewonnen!’

Kijk voor meer informatie op de website van Team NL en die van het WK in Kazan.