Vakwedstrijd lassen: een lopend vuurtje

30 januari 2020
De wedstrijd lassen heeft een flinke groei doorgemaakt: afgelopen week deden maar liefst 17 scholen mee aan de kwalificatiewedstrijd. De acht beste deelnemers hebben zich inmiddels geplaatst voor de finale. We spraken met Wim van de Merwe, één van de kartrekkers van de laswedstrijden.

Wim van de Merwe wordt vaak in een adem genoemd met de wedstrijd lassen. Jarenlang is hij betrokken als een van experts voor de internationale wedstrijd en tegenwoordig is hij verweven in alles rondom de organisatie van nationale laswedstrijden. Van contact met de deelnemers, de scholen tot en met het regelen van materialen, sponsors en het overleg met WorldSkills Netherlands. Hij staat figuurlijk in het midden van de wedstrijden en toont zich een ware ambassadeur van het vak. Samen met Richard Roolvink, oud deelnemer aan de WorldSkills 2015 in Brazilië, betrekt Wim van de Merwe met verve en onuitwisbaar enthousiasme de scholen bij lassen. ‘Ik ben gepassioneerd en enthousiast over dit vak en neem graag mensen mee in mijn enthousiasme. Het is toch geweldig dat een beroep als lassen een wedstrijd op internationaal niveau heeft! In Nederland schrijf ik de wedstrijdopdrachten en ben ik ook de workshopmanager. Zo zit ik behoorlijk diepgeworteld in Skills. Samen met Richard vorm ik een duo voor de wedstrijden. Waar ik niet kan springt Richard bij en samen zorgen wij ervoor dat de wedstrijden als een huis staan en dat alle betrokkenen geïnformeerd blijven’, aldus Wim.

Dat laatste pakt Wim op grote schaal op. Naast de maandelijkse nieuwsbrief, waarbij hij de aangesloten scholen, deelnemers en sponsors op de hoogte houdt, verzorgt hij ook lezingen in het veld. Het lobbyen is aan Wim wel besteed. ‘Het liefst wat ik doe is met de wedstrijd bezig zijn. Ik bel vakbladen als ik een deelnemer zie die de spotlight verdient en zorg ervoor dat er een interview komt. Het organiseren van de wedstrijd is voor mij niet lastig. Omdat ik de wedstrijden schrijf, weet ik precies wat er benodigd is. Ik heb goed contact met de organisatoren van de wedstrijd en het contact met de deelnemers vind ik echt heel prachtig. Je ziet nu al de parels en die talenten houd ik in de gaten. Richard en ik kijken tijdens de kwalificatiewedstrijden al wie er geschikt is voor eventuele internationale deelname. De voorbereiding daarop begint namelijk nu al!’

Wim en Richard hebben eerder andere laskampioenen zoals Brent Koekoek en Hugo Rijsman begeleid op hun weg naar de internationale wedstrijden. Op de vraag of hij hen ook bij de komende wedstrijden betrekt zegt Wim: ‘Brent en Hugo zijn echte ambassadeurs van de wedstrijden en het vak. Beiden doen het nu top. Hugo is afgelopen twee jaar deelnemer geweest en nu aan het werk bij zijn werkgever Luma in Hengelo, waar ze heel tevreden over hem zijn. Waar nodig kan ik op Hugo aan. Zo gaat hij bijvoorbeeld nu ook meehelpen om de deelnemers voor te bereiden op hun wedstrijd. Het is goed om aangehaakt te blijven bij vakwedstrijden.’

Het enthousiasme van beide heren werkt aanstekelijk! Door de werkwijze die ze hanteren is het netwerk en animo om deel te nemen aan de wedstrijd behoorlijk gestegen naar 17 scholen. Een mooie verdienste die ze op hun erelijst mogen schrijven. ‘Weet je wat het is, als je ergens voor staat dan doe je daar alles voor! Ik geloof in deze wedstrijd en wil daar zoveel mogelijk mensen deelgenoot van maken. En dat lukt’, zegt een glimlachende Wim.

Op 4 en 5 maart vinden de finalewedstrijden van lasser MAG/BMBE en lasser TIG plaats bij ROC Friese Poort in Drachten. Winnaars lassen MAG/BMBE en lassen TIG moeten maken kans op internationale deelname aan EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen die dit jaar in september in Graz (Oostenrijk) plaatsvinden. Richard en Wim, selecteren de deelnemer die het meest geschikt is deel te nemen. We gaan het zien!