‘Tienduizenden mbo-studenten breken stage af’

30 april 2020
Tienduizenden mbo-studenten hebben door de coronacrisis hun stage moeten afbreken. Die conclusie trekt de NOS na een rondvraag onder mbo-scholen. Bij sommige studenten kan hierdoor het diploma in gevaar komen. Volgens de MBO Raad gaat het om een tijdelijk probleem.

In het mbo staat leren in de praktijk centraal. Verspreid over hun opleiding doen studenten diverse stages. In sectoren als horeca en toerisme is het nu echter niet mogelijk stage te lopen. Volgens een schatting van de NOS zijn minstens 40.000 mbo-studenten hierdoor gedupeerd. Veel studenten zijn dan ook bang voor studievertraging.

Scholen geven bij het oplossen van het probleem prioriteit aan studenten die dit jaar hun diploma moeten halen. Zo wordt gekeken in hoeverre een student de leerdoelen van de opleiding al in eerdere stages heeft gehaald. Eventueel moeten ze een vervangende opdracht maken. Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad, is optimistisch: ‘Studenten die aan het einde van hun opleiding zijn en van wie helder is dat zij hun leerdoelen hebben gehaald, kunnen gewoon hun diploma halen.’ Ook een grote mbo-school als ROC Mondriaan (Den Haag) verwacht dat iedereen het diploma kan halen.

Voor de studenten die nog in de eindfase van hun opleiding zitten proberen de scholen maatwerk te leveren. Een woordvoerder van MBO Rijnland (Leiden) zegt: ‘De grootste uitdaging wordt om alle studenten weer een stage te kunnen aanbieden. Veel bedrijven hebben op dit moment wel iets anders aan hun hoofd dan studenten begeleiden’. De vraag naar stageplekken zal bovendien in het volgend studiejaar nog groter zijn, omdat dan ook nieuwe studenten op stage moeten.

Frank van Hout benadrukt dat het om een tijdelijk probleem gaat. Zodra bedrijven weer kunnen opstarten, zullen zij ook hun stageplekken weer openstellen. Hij is blij dat scholen creatief naar oplossingen zoeken. ‘We zijn met het ministerie in overleg om mogelijk te maken dat bepaalde vormen van praktijkonderwijs op schoollocaties kunnen plaatsvinden. Ook hebben we binnen SBB afspraken gemaakt over een leerbanenoffensief. En als deze crisis iets bewijst, is dat de veerkracht van ondernemers in deze sectoren. Met veel lef en kracht stampen ze nieuwe initiatieven uit de grond om toch door te kunnen draaien. Laten we dus ook optimistisch zijn.’

Lees hier de reactie van Frank van Hout op het NOS-artikel