Vrede en Veiligheid
terug naar het opleidingoverzicht Tijdens de opleiding Vrede en Veiligheid volg je een gewone beroepsopleiding op niveau 1 of 2. Daarnaast maak je kennis met verschillende functies binnen de marine en landmacht en ervaar je hoe het is om bij de marine of landmacht te werken.

Sport en militaire activiteiten zijn belangrijke onderdelen van de opleiding. Je gaat bijvoorbeeld in uniform mee op bivak. Ook krijg je les in zelfverdediging, stressbestendigheid en militaire EHBO. Je maakt kennis met de teamgeest en discipline en werkt aan je conditie.

Om je aan te melden voor de opleiding Vrede en Veiligheid kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met het ROC waar jij de opleiding Vrede en Veiligheid wilt volgen.

Bij 30 Regionale Opleidingen Centra (ROC's), verspreid over heel Nederland, kun je Vrede en Veiligheid doen. Klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden. Brochure Vrede en Veiligheid.

Na je VMBO
De opleiding Vrede en Veiligheid is in de eerste plaats bedoeld voor schoolverlaters die bij de marine of landmacht willen werken, maar die nog niet oud genoeg zijn om te solliciteren. Wanneer je een VMBO-diploma haalt ben je immers vaak pas 15 of 16. Te jong dus om direct na school bij de marine of landmacht te solliciteren.

Vrede en Veiligheid is dan een uitstekende manier om de tijd te overbruggen tot het moment dat je wel mag solliciteren. Je komt er bovendien achter of de marine wel echt iets voor jou is. Vrede en Veiligheid is ook een goede keuze als je fysiek of conditioneel nog niet het niveau hebt om bij de marine of landmacht te gaan werken.

Tijdens Vrede en Veiligheid doe je immers veel aan sport en conditietraining en kun je gericht aan je zwakke punten werken. Natuurlijk is Vrede en Veiligheid ook een goede keuze als je nog twijfelt over een toekomst bij de marine of landmacht. Bijvoorbeeld omdat je niet goed weet wat het leven als militair nu eigenlijk inhoudt. Of omdat je nog twijfelt tussen een baan bij de marine of landmacht en een beroepsopleiding.

De opleiding
De opleiding duurt één jaar en wordt op 2 niveau’s gegeven:
- Assistent Vrede en Veiligheid (niveau 1): geen vooropleiding vereist.
- Medewerker Vrede en Veiligheid (niveau 2): VMBO-diploma verplicht.

De opleiding is op school onderverdeeld in deelkwalificaties. Voorbeelden zijn (zakelijke) communicatie, moderne vreemde talen, ICT-gebruik, sport, vrede en veiligheid, zelfredzaamheid en de beveiliging van eigendommen en gebouwen (alleen niveau 2).

Naast de lessen organiseert de school allerlei buitenactiviteiten en je gaat 2 dagen op oriëntatie bij de marine én bij de landmacht. In het tweede halfjaar volg je 6 weken lang de beroepspraktijkvorming bij de marine óf de landmacht. In dit deel van de opleiding ervaar je zelf wat het betekent militair te zijn.

Meer weten? Bekijk het informatiefilmpje.

Zo goed als zeker een baan bij de marine
Als je tijdens de opleiding gemotiveerd bent, kun je er zo goed als zeker van zijn dat je een baan bij de marine krijgt. Je moet dan wel slagen voor het diploma van je beroepsopleiding en de beroepspraktijkvorming afronden met een positief resultaat. Dit is een, bewijs dat je beschikt over de juiste houding, kennis en vaardigheden voor de marine.

Daarnaast moet je natuurlijk voldoen aan de medische en lichamelijke eisen die de marine aan jou stelt. Wil je toch liever een baan in de 'burgermaatschappij', dan heb je in ieder geval een basis gelegd voor een toekomst in de door jou gevolgde richting. Ga je verder voor niveau 3 of 4, dan worden je kansen op een leuke baan alleen maar groter.

Toelatingseisen
In de eerste plaats is natuurlijk je leeftijd belangrijk. Om in september met Vrede en Veiligheid te kunnen beginnen, moet je op 1 oktober van dat jaar minstens 16 jaar oud zijn. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit bezitten of deze hebben aangevraagd.

Verder moet je voldoen aan de medische eisen. Het is mogelijk dat je, bij het ROC waar jij je aanmeldt, een toelatingsgesprek krijgt en dat er voor de richting die jij wilt volgen aanvullende toelatingseisen zijn. Om je aan te melden kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met het ROC waar jij Vrede en Veiligheid wilt volgen.

Kosten
Naast het MBO-lesgeld (vanaf 18 jaar) moet je rekening houden met de kosten voor boeken en activiteiten en (afhankelijk van je woonplaats) een bedrag voor je reiskosten. Het ROC van jouw keuze kan je meer vertellen over de hoogte van deze kosten. Ga je stage lopen bij de marine, dan krijg je een stagevergoeding van € 14,00 bruto per gewerkte stagedag.

Interesse?
Heb je interesse in de opleiding Vrede en Veiligheid? Meld je dan aan bij ROC bij jou in de buurt. Kijk hier voor de mogelijkheden. Of download de brochure.