Video: Woningstoffeerder

Dankzij jouw creativiteit ben je in staat met allerlei stoffen een bepaalde sfeer in een huis te creëren.
Als woningstoffeerder werk je voor een woninginrichter of woningstofferingsbedrijf.
Je zou dit beroep ook als zelfstandige uit kunnen voeren. Alles in een woning dat gestoffeerd moet worden, valt onder jouw vakgebied. Bijvoorbeeld het leggen van tapijt en zeil, het ophangen van zonwering en gordijnen of eventueel het bekleden van eenvoudige meubels. Dit zijn allemaal werkzaamheden waar jij mee te maken krijgt.
Het komt vaak voor dat je met collega’s samenwerkt.

Wanneer je bijvoorbeeld een trap gaat bekleden, maak je de ondergrond vlak en schoon. Soms leg je dan eerst een ondertapijt. Met een stuk papier en speldjes neem je de maten van de traptreden op. Dit papier dient als mal om de vloerbekleding met schaar of mes op maat te kunnen maken. Met een speciaal lijmpistool plak je de uitgesneden stukken vloerbekleding op de trap. Daarna ga je met een roller over elke trede die je hebt bekleed zodat het tapijt niet meer los laat. Wanneer je bijvoorbeeld een stoel gaat bekleden, neem je eerst de maten van de stoel op zodat de hoeveelheid benodigde stof kan worden uitgerekend. Als dit bekend is, wordt het zitvlak opgehoogd met veren die het zitcomfort verhogen. Na dit voorbereidende werk begint het stofferen. Het aanbrengen van de stof gebeurt met behulp van naai- en nietmachines. Ook maak je gebruik van speciaal gereedschap om de stof op de stoel aan te brengen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een niet- of spijkerpistool.

Je werkt in allerlei verschillende woningen. Soms moet je lange tijd gehurkt of op je knieën zitten. Ook werk je soms boven je hoofd. Met collega’s moet je vaak zware materialen zoals tapijt of meubels tillen. Tijdens het werk is het verstandig om goed te ventileren omdat de dampen van tapijtlijm slecht zijn voor jouw gezondheid. Het is belangrijk dat je het begrip kwaliteit hoog in het vaandel hebt. Als je klaar bent met het werk moet je altijd goed controleren of alle oppervlaktes goed bedekt zijn met tapijt en of alles goed vast zit.

Houd jij van afwisseling, weet je van aanpakken en kun je secuur werken? Dan is een beroep als woningstoffeerder misschien wel iets voor jou!