Video: Machinaal Houtbewerker Timmerindustrie

onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen en deuren.

Precisie en kwaliteit zijn voor dit beroep de sleutelbegrippen en alle producten moeten aan strikte normen voldoen. De machinaal houtbewerker timmerindustrie voert zijn werkzaamheden voornamelijk uit binnen de productie ruimte. Jouw werk begint met het doornemen van de opdracht. Aan de hand van de werktekening verzamel en keur je het materiaal. Vervolgens stel je de machines in en verzamel je de juiste gereedschappen, zoals frees- en beitelblokken voor een profileermachine. Afhankelijk van de grootte van de opdracht ga je zelfstandig of samen met collega’s aan de slag.

Zagen, frezen, schuren: het zijn slechts een paar van de bewerkingen die jij uitvoert. Je komt ook veel met computergestuurde houtbewerkingmachines te werken. Deze zogenaamde CNC apparatuur ga jij zelf instellen voor het uitvoeren van de opdracht. Dit zal veel denkwerk van je vragen en een goede inzicht in de productiemethode en het productieproces. Het is absoluut noodzakelijk om goed op de hoogte te zijn van de eigenschappen van de materialen, die je gaat bewerken. Afhankelijk daarvan kies je namelijk voor een werkmethode en een productietechniek om de vereiste bewerkingskwaliteit te realiseren. Met de CNC machines kun je snel en precies alle handelingen uitvoeren, maar moet je tegelijkertijd steeds alert blijven en heel geconcentreerd te werk gaan.

Of je nou wel of niet met deze computergestuurde apparatuur werkt, bij alle werkzaamheden is uiterste nauwkeurigheid heel belangrijk. Om producten van de beste kwaliteit te kunnen leveren moet je de materialen precies op maat maken.

Je houdt alles goed in de gaten én houdt je strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Zo moet het stof goed worden afgezogen en moet je jouw oren beschermen tegen het geluid van de machines. Doet zich een probleem voor, dan lost de machinaal houtbewerker timmerindustrie het zelf op of meldt hij dit aan zijn leidinggevende.

Je bent, samen met jouw collega's, verantwoordelijk voor het opruimen van de werkplek en het onderhouden van de machines.

Heb je de fijne kneepjes van het vak onder de knie? Dan kun je als allround machinaal houtbewerker ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging! Bovendien kun je vanuit dit beroep doorgroeien naar meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken.

Weet jij van aanpakken en wil je graag met hout en machines werken? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!