Video: Skills Masters 2006

Deze video is (tijdelijk) niet beschikbaar.

Een dagje Skills Masters in Rotterdam

"Wat wil je later worden? Een vakman of een verliezer? Een sloeber of succesvol? Een praatjesmaker of een professional?" Met deze woorden opende Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, de Skills Masters in het Rotterdamse Ahoy’. Er waren tientallen stands opgebouwd, waar allerlei opleidingen en vakgebieden zichzelf presenteerden. Ook werden er ‘vakwedstrijden’ gehouden. Jongeren konden hun skills bewijzen in verschillende disciplines. Wie is de beste heftruckchauffeur? En wie de beste stratenmaker? Het is tegenwoordig belangrijk om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt, om beter te zijn dan de rest. De achterliggende gedachte van het evenement is dat je een winnaar moet zijn, want aan losers heeft de arbeidsmarkt niets. Een harde boodschap, maar wel realistisch.

Als columnist van ROC.nl mengde ik me onder de duizenden bezoekers om eens te kijken wat de scholieren zelf van de beurs vonden. "Ik ben hier met school, je weet toch", zei Jerrel (14). "Het is goed dat ze deze beurs georganiseerd hebben, ik denk dat ze jongeren op deze manier echt aanspreken. Ik heb net meegedaan aan het stratenmaken, daar kon je een mountainbike bij winnen. Wat voor opleiding ik doe? Nu doe ik de metaalopleiding. Later wil ik wel onderwaterlasser worden. Misschien bij de landmacht, weet je. Bij hun heb ik ook al rondgekeken."

Want ook de landmacht was uitgerukt voor de Skills Masters. Net als de luchtmacht, de marine, de politie en de marechaussee. Er stond een straaljager in de hal geparkeerd. Je kon in de cockpit kruipen om een indruk te krijgen van de werkplek van een piloot. Vlak daarnaast had de marine een klimwand opgebouwd. Twee gespierde mariniers hielden een oogje in het zeil. "Nee, er is nog niemand gevallen," vertelde een van hen. "Er komt van alles voorbij. Jongens, meisjes, van jong tot oud. Er is veel belangstelling voor de marine. "

Maar ook de meer vreedzame beroepen waren te vinden op de beurs. Zo kon je een cursus bloemschikken volgen, of taartjes leren bakken. Ik liep langs de tuinaanlegstand, waar het flink naar mest stonk. Het is maar net waar je van houdt. Ik sprak met Linda (15), die later graag de zorg in wil. Aan haar hand bungelde een tasje vol met informatiefolders. "Ik weet al ongeveer wat ik wil, maar toch is het goed dat ik nu de kans krijg om ook naar andere opleidingen te kijken. Je weet maar nooit, misschien verander ik nog wel van keuze. Of ik Lange Frans en Baas B. gezien heb? Zijn die al geweest dan?"

Ja, die kwamen ook voorbij. Want er was ook entertainment. Het Albeda danscollege gaf een demonstratie, en qua muziek was er voornamelijk hiphop. Zoals het Amsterdamse duo Lange Frans en Baas B. Tijdens hun optreden ging het er niet altijd even vriendelijk aan toe. Er werd met water gegooid en de aanstekers vlogen door de lucht. Tsja, Rotterdam en Amsterdam liggen elkaar niet zo, dat bleek wel weer. Maar het mocht de pret niet drukken, want het grootste deel van het publiek was dolenthousiast.

Uiteindelijk heb ik tientallen jongeren gevraagd wat ze van de beurs vonden, en eigenlijk waren ze allemaal erg positief. Ik denk dat dat vooral komt door de combinatie van entertainment en informatie. Op die manier slaat de verveling niet zo snel toe. Daarnaast krijgen jongeren het idee dat hun leefwereld serieus genomen wordt, zodat de afstand tussen het aanbod aan opleidingen en hun interesses wat kleiner wordt gemaakt.

"Uiteindelijk gaat het om het maken van de juiste keuzes," aldus Rutte. "En dat doe je op basis van goede informatie. Die kun je krijgen van je decaan, maar ook op een evenement als de Skills Masters. Het is de beste beroepencatalogus die er is."
En na alles wat ik gezien en gehoord heb kan ik me daar alleen maar bij aansluiten.

Wil jij meer info kijk dan op www.skillsmasters.nl