Studiekeuze
Geweldige baankansen, een dik salaris of toch je hart volgen? Bij het kiezen van een opleiding kan het allemaal een rol spelen. Het maken van een studiekeuze is daarom ook geen gemakkelijker opgave, zeker niet op jonge leeftijd. Er zijn ontzettend veel verschillende studiemogelijkheden. Niet alleen de opleiding zelf maar ook de omgeving, locatie en sfeer van de school spelen mee met het kiezen van een studie. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een studiekeuze gaat maken.
Nou klinkt het allemaal heel zwaar, maar een studiekeuze staat niet direct vast. Het kan natuurlijk voorkomen dat je de gekozen opleiding toch niet ziet zitten. Blijf er dan ook niet te lang in hangen en probeer iets nieuws. Het komt vaak genoeg voor dat mensen uiteindelijk een heel ander beroep gaan uitvoeren dan ze in eerste instantie hadden gedacht.
Talentendetector
Door het maken van een talentendetector test krijg je meer inzicht op jouw unieke talenten en groeikansen. Ook krijg je door het maken van deze test een beter inzicht in je competenties. Deze talentendetector test is o.a. te maken op ROC.nl
Beroepskeuzetest
Een beroepskeuzetest is een test dat word afgenomen om zo een beter beeld te krijgen van je ambities en eventuele loopbaan. Deze zijn online te maken maar kunnen ook afgenomen worden op scholen. Wanneer de test is afgenomen kun je de resultaten gebruiken om verdere keuzes te maken. Beroepskeuzetesten worden niet alleen gebruikt voor het kiezen van een beroep, maar ook voor een studiekeuze.
Tips
Het kiezen van een studiekeuze blijft nou eenmaal een opgave wat veel onderzoek vraagt. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij je onderzoek:
1. Kijk niet direct naar het aanbod. Dit klinkt logisch om in eerste instantie te doen. Kijken wat je opties zijn. Wat er vaak gebeurt is dat je maar blijft zoeken, maar waar naar eigenlijk? Bekijk daarom eerst voor jezelf wat je echt leuk en interessant lijkt.
2. Je hebt een aantal opleidingen gevonden. Top! Maak een selectie van de opleidingen die je echt aanspreken. Bekijk van iedere opleiding de leuke en minderleuke kanten en vergelijk dit met elkaar. Zo heb je voor jezelf een overzicht.
3. Iedereen heeft vooroordelen. ‘’Secretaresse is echt een hele moeilijke studie. Je moet echt heel goed zijn in bedrijfseconomie.” Dit schrikt misschien af. Bedrijfseconomie? Ik kan helemaal geen bedrijfseconomie. Trek je niet te veel van vooroordelen aan. Meningen en ervaringen zijn altijd welkom, maar bekijk zelf ook eens hoe het zit.
4. Leuk dat je vriendinnen Marketing & Communicatie gaan studeren maar is dit ook wel wat voor jou? Durf voor jezelf te kiezen! Uiteindelijk moet je de studie zelf zien af te ronden.
5. Veel scholen bieden voordat de inschrijvingen beginnen een meeloop-dag aan. Op zo’n meeloop-dag krijg je een goede indruk van hoe het er bij een bepaalde opleiding aan toegaat. Je krijgt hier een veel beter beeld van de opleiding dan wanneer je de lange teksten op internet doorneemt.