Inloggen

Wachtwoord vergeten?


Heb je nog geen account?
Maak er dan een aan
Mijn favorieten
Er zijn nog geen favorieten toevoegd

Kennisbank voor Werkzoekenden

Werkzoekenden>

Salarisonderhandelingen

Een nieuwe baan staat garant voor een nieuw salaris. Bij veel nieuwe medewerkers is er een taboe op het onderhandelen over dit salaris, maar het is niet meer dan normaal. Jij biedt de organisatie unieke competenties en mag hier een bepaalde beloning voor verwachten. Wanneer je over het salaris gaat onderhandelen wil je jouw toekomstige werkgever natuurlijk niet afschrikken. Om salarisonderhandelingen succesvol te laten verlopen is het handig een aantal dingen in het achterhoofd te houden;

De basis duidelijk maken

Bij de onderhandelingen wil je professioneel overkomen. Het is daarom belangrijk een aantal dingen al op een rijtje te hebben. Zo moet je onder andere onderzoeken wat een redelijk salaris is voor de functie die jij gaat uitoefenen. Wanneer dit gemiddeld €15,- per uur is, maak je het jezelf vrijwel onmogelijk als je €60,- per uur gaat vragen, blijf realistisch. Ook moet je weten hoe jouw salaris bepaald wordt. Als er sprake is van een salarishuis ligt het salaris vast en is onderhandelen vrijwel geen optie, ook kan het salaris CAO gebonden zijn en kan je ingedeeld zijn in een functiegroep en salarisschaal, boven de huidige schaal gaan zitten is vaak geen optie, wel kan er onderhandeld worden over de trede van de schaal.

Het juiste moment

Ga bij jezelf na wat een goed moment kan zijn. Wanneer je vrijwel verzekerd bent van de baan, kan je het salaris aankaarten tijdens een ingepland gesprek. Hierbij is de drempel om er over te beginnen minder groot. Is het je eerste gesprek met je potentiële werkgever, dan kan het handig zijn van te voren te bellen. Check hierin of er mogelijkheden zijn om te onderhandelen. Zo voorkom je dat beide patijen tijd en energie verspillen aan een sollicitatiegesprek waar niks uit zal komen.

Eerlijkheid is van groot belang. Vaak is je salaris afhankelijk van wat je bij je vorige baan verdiende. Door hierover open kaart te spelen zullen de onderhandelingen sneller en makkelijker verlopen. Vaak vragen nieuwe werkgevers ook een loonstrookje op van je vorige werkgever, liegen over het salaris heeft dus ook geen nut. Wel is het zo dat je als nieuwe werknemer zeker niet verplicht bent om een eerdere salarisstrook aan te leveren. Maak het jezelf ook niet onmogelijk. Vaak wordt er agressief onderhandelt over de salarissen. Wanneer jij je koppig vasthoudt aan de door jou gestelde eisen kan dit schade aanrichten aan de verstandshouding. Heb je het gevoel dat de onderhandelingen niet gaan lukken, leg je daar dan bij neer en maak andere mogelijkheden bespreekbaar zoals jaarlijkse salarisverhoging of prestatiebeloning. Zo voorkom je dat je met een slechte verstandhouding begint aan je nieuwe werkzaamheden.

Opties openhouden

Zit een salarisverhoging er niet voor je in? Bekijk dan eens rustig met je (potentiële) werkgever welke opties er nog meer zijn. Wellicht zijn er mogelijkheden voor opleidingen en/of studies waar je wel voor in aanmerking kunt komen. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de moeite waard om over te onderhandelen. Misschien heb jij wel liever een mobiele telefoon plus onkostenregeling in plaats van die leaseregeling. Een dertiende maand, pensioenregeling, bonusregeling, studiefaciliteiten; over alles kan onderhandeld worden mits de arbeidsrelatie goed zit en verwachtingen op elkaar worden afgestemd.

Wees vooral niet bang om over het salaris te onderhandelen. Mochten de onderhandelingen nou niet verlopen zoals je had gehoopt, dan heb je wel een statement gemaakt tegenover je werkgever. Niet geschoten is altijd mis, en wie weet valt er iets heel mooit uit te halen.