NHA Thuisstudies

Makelaar

Algemene informatie over de cursus

Opleiding Makelaar: in 24 maanden gecertificeerd makelaar
Woningen aankopen en verkopen, de waarde bepalen en onderhandelen. De opleiding Makelaar leert je de kneepjes van het vak. Binnen twee jaar kun je aan de slag als gecertificeerd makelaar.

Het is een vrij beroep, iedereen kan het worden. Maar niet iedereen heeft het in zich om Register-makelaar te worden. Kennis van zaken en onderscheidend werken, dat zijn de succesfactoren.

Wees betrouwbaar, denk met de klant mee en nog belangrijker: behaal het diploma zodat je in aanmerking komt voor het register van de Stichting Certificering Registermakelaars.


Makelaar


Iedere makelaar heeft basiskennis nodig om optimaal te functioneren. Ook marktkennis is essentieel om woningen op waarde in te schatten. Je leert het in de studie makelaardij van NHA.

Voor officiŽle certificering is het diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige vereist. Daarna kun je kiezen welke richting je op gaat door middel van specialisatie.

De meeste makelaars kiezen voor de specialisatie Register-Makelaar-Wonen maar je kunt aanvullend ook de specialisatie Bedrijfsmatig vastgoed of de specialisatie Agrarisch & Landelijk vastgoed volgen.

Juridisch, vastgoedeconomie en bouwkunde

In de basistheorie Vastgoeddeskundige krijg je leerstof over de volgende onderwerpen:

 • privaatrecht;
 • publiekrecht;
 • vastgoedeconomie;
 • financiŽn & fiscaliteiten;
 • bouwkunde A&B.


Bij de opleiding Makelaar ontvang je duidelijke instructiefilms en professionele bouwtekeningen.

Specialisatie Register-Makelaar-Wonen

Deze specialisatie bestaat uit het theoriegedeelte “Praktijkleer Wonen” en het vaardigheidsgedeelte “Vakbekwaamheid Wonen”. Hierin worden allerlei zaken behandeld, waarmee je als makelaar straks te maken krijgt. Huur en verhuur, erfpacht, pacht, financiering, belastingen, de organisatie van het kadaster, taxatie, en nog meer.

Na het examen kun je aan de SVM NIVO praktijktoets deelnemen. Je mag dan de titel RMT achter je naam voeren en de weg is vrij voor opname in het register van de Stichting Certificering Registermakelaars. Start vandaag nog met de opleiding Makelaar!

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Opleiding Makelaar
Steeds vaker specialiseren makelaars zich. Een makelaar die zich met alle disciplines bezighoudt wordt een zeldzaamheid. Daarom is landelijk bepaald dat de examens worden afgestemd op het specialisme van de betreffende makelaar.

Maar iedere makelaar heeft uiteraard een bepaalde basiskennis nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is er nu het diploma ‘Basistheorie Vastgoeddeskundige’. Iedere makelaar, die zich uiteindelijk wil laten certificeren, zal om te beginnen het basisdiploma moeten hebben.

Nadat je de basistheorie hebt behaald, kun je kiezen welke richting je op gaat middels een specialisatie: Wonen of Bedrijfsmatig vastgoed of Agrarisch & Landelijk vastgoed. Voor iedere discipline geldt er een ander theorie-examen en praktijktoets. De meest gekozen richting is natuurlijk de specialisatie Register-Makelaar-Wonen en deze biedt NHA jou dan ook aan.

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld om je doelgericht voor te bereiden op de examens. Deze officiŽle examens worden afgenomen door SVM NIVO. In de opleiding Makelaar vind je geen overbodige ballast, maar heldere uitleg en praktijkgerichte voorbeelden en opdrachten. Wij raden jou aan om te kiezen voor de vakkundige hulp van een ervaren leraar, die beschikt over een enorme praktijkervaring. Op een efficiŽnte manier doe je kennis op over de verschillende examenvakken.


Basistheorie Vastgoeddeskundige bestaat uit de volgende vijf modules:


Privaatrecht
Belangrijke juridische onderwerpen, zoals bijvoorbeeld koop- en huurovereenkomsten en pand- en hypotheekrecht worden aan de hand van interessante praktijkvoorbeelden toegelicht.

Publiekrecht
Onderwerpen: ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, milieuwetgeving, staats- en bestuursrecht.

Vastgoedeconomie
Dit onderdeel geeft je de juiste achtergrondinformatie. Veel ontwikkelingen hebben invloed op de huizenmarkt. Tekst en uitleg over onder andere marktverhoudingen, consumenten- en producentengedrag, geldverkeer en macro-economie zorgen voor extra inzicht bij het uitoefenen van jouw beroep.

FinanciŽn & fiscaliteiten
Dit onderwerp is onder andere van groot belang voor het berekenen van kostprijzen, het kiezen van de beste financieringsmogelijkheden, het bijhouden van jouw boekhouding.

Bouwkunde A&B
Als makelaar moet je antwoord kunnen geven op allerlei vragen over gebruikte materialen, installaties als cv en elektriciteit, de constructie van een huis, enzovoort. Ook moet je bepaalde tekortkomingen of pluspunten hierin als eerste onderkennen. Middels deze opleiding doe je hiervan de vereiste kennis op. Duidelijke productafbeeldingen en meerdere professionele bouwtekeningen verrijken de heldere lesstof over bestek- en tekeninglezen en materialenkennis. Dit zeer praktijkgerichte studiepakket is boeiend en goed te begrijpen. Een echte aanrader!


Specialisatie module:


Specialisatie Register-Makelaar-Wonen (+ instructiefilms)
Deze specialisatie bestaat uit het theoriegedeelte “Praktijkleer Wonen” en het vaardigheidsgedeelte “Vakbekwaamheid Wonen”. Hierin worden allerlei zaken behandeld, waarmee je als makelaar straks te maken krijgt. Huur en verhuur, erfpacht, pacht, financiering, belastingen, de organisatie van het kadaster, taxatie, en nog meer.


Modulair examen


Het officiŽle SVM NIVO-examen voor makelaardij wordt modulair afgenomen. Je kunt in ťťn keer examen doen voor meerdere certificaten, je kunt ze ook ťťn voor ťťn halen. Bij de opleiding tref je specifieke informatie aan over het examen. Na het examen kun je aan de SVM NIVO praktijktoets deelnemen, om opgenomen te worden in het register van de Stichting Certificering Registermakelaars en om RMT als titel achter jouw naam te mogen zetten.

Met een beetje doorzettingsvermogen en hulp van de gespecialiseerde NHA ligt een afwisselende baan als makelaar binnen handbereik. Een baan met veel aanzien en een uitstekend salaris!

Diploma Makelaar

Je kunt voor bijna alle vakken doorlopend examen doen voor het

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met de opleiding Makelaar kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (per post of via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met de opleiding Makelaar, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.

Lesmateriaal


Voor deze opleiding heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Alleen voor de vakken Privaatrecht en Publiekrecht dien je een actueel wetboek aan te schaffen (kosten: circa € 50). Het lesmateriaal wordt per module toegezonden.

Studieduur

Basistheorie Vastgoeddeskundige

20 maanden bij een gemiddeld studietempo van acht uur per week.


Basistheorie Vastgoeddeskundige + specialisatie Register-Makelaar-Wonen

 • (= Makelaar)
De complete opleiding Makelaar duurt 24 maanden bij een gemiddeld studietempo van acht uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 699,00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.