Drenthe College

Plafond- en wandmonteur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding plafond- en wandmonteur kun je aan de slag als plafond- en/of wandmonteur. Dit doe je voornamelijk in loondienst, in de zogenaamde ‘afbouwsector’. Hier voer je bijvoorbeeld montagewerk voor plafonds en vaste of demontabele wanden. De werkzaamheden vinden op uiteenlopende locaties plaats. Van ziekenhuizen tot woningbouw, en zowel nieuwbouw als onderhoud.

Als plafond- en wandmonteur zijn je taken voornamelijk uitvoerend. Je werkt samen met verschillende mensen. Je werkt met collega’s en leidinggevenden, maar ook moet je de belangen van de opdrachtgever of bewoners behartigen. Samenwerken en communiceren zijn dus van groot belang. Daarnaast ben je op de hoogte van de milieu- en veiligheidsvoorschriften in de sector en weet jij hoe je gevaren moet voorkomen. Als monteur ben je medeverantwoordelijke voor de klus. Wanneer er iets mist dreigt te gaan op de werkvloer, kun je flexibel schakelen. Dit alles zorgt ervoor dat jij een goed eindresultaat af kunt leveren.

Opleidingsinhoud

Je leert werken met verschillende materialen, onderdelen, gereedschappen en machines. Dit alles om wanden en plafonds te monteren. Daarbij leer je ook hoe je de wanden en het plafond netjes kunt afwerken.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Als je je diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar mbo niveau

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent heel handig en kunt goed samenwerken. Je hebt een oog voor detail en bent pas tevreden wanneer je werk helemaal perfect is afgewerkt. Verder vind je het niet vervelend om voor je werk even onderweg te zijn.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.