Nimeto Utrecht

Allround stand- en decorbouwer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding stand- en decorbouwer kun je aan de slag als stand- en decorbouwer bij diverse organisaties. Hierbij gaat het om zowel stands en decors als overige interieurprojecten. Denk bijvoorbeeld aan commerciële bedrijven, maar ook voor de overheid. Je werkt in loondienst en werkt samen een hecht team. Daarnaast werk je nauw samen met je leidinggevende alsmede met de klant.

Je ontwerpt diverse soorten stands: van theaters tot en met showrooms. Naast ontwerpen bouw je deze op en demonteer je ze na afloop van gebruik. Je werkt op uiteenlopende locaties en dit vergt de nodige flexibiliteit. De klant staat centraal, en dat maakt kwaliteit een belangrijke eis. Je bent resultaatgericht en stressbestendig. De samenwerking met verschillende relaties maakt dat je over goede communicatieve vaardigheden dient te beschikken. Tot slot is een goede (fysieke) conditie belangrijk: als stand- en decorbouwer steek je je handen graag uit de mouwen!

Opleidingsinhoud

Tijdens je de studie leer je alles als het gaat om het bouwen van stands en decors en alle aspecten die hierbij komen kijken. Je leert het beste door het te zien in de praktijk en daarom zul je ook meteen aan de slag gaan om alles onder de knie te krijgen. Je leert tekeningen lezen en ontwikkelt je leiderschapskwaliteiten om later je team goed te kunnen aansturen. Daarnaast krijg je les over de voorbereiding in de werkplaats en hoe je het beste je werk kunt plannen en organiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief en flexibel ingesteld. Daarnaast heb je een affiniteit met kunst en cultuur en de nodige leiderschapskwaliteiten die het toekomstige beroep nodig heeft. Je hebt een goed technisch en ruimtelijk inzicht en kunt goed met je handen werken. Daarnaast heb je geen problemen met wisselende werkplekken en ben je een echte teamplayer die graag samenwerkt.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.