Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

MBO-opleiding
25915
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij op een manege, pensionstal voor paarden of bedrijven die zich met sport en recreatie bezighouden.
Als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij zorg je voor de dagelijkse verzorging van de paarden. De dagelijkse beweging kan je aan het paard geven door gebruik te maken van een stapmolen, het longeren of rijden.
Je kunt werkzaamheden uitvoeren als paardenverzorger, stalmeester en ruiter of als groom.
Wanneer je als groom werkt ga je mee naar hippische evenementen en concoursen. Je moet er zijn voor het paard en de ruiter.

Opleidingsinhoud

Als vakbekwaam medewerker ben jij, na de deze opleiding, degene die alles weet over paarden. Denk hierbij aan bekappen, longeren, mennen, maar ook rijden. Je leert wat het beste is voor de paarden qua voeding en verzorging en hoe je ze zo gezond mogelijk houdt.
Je leert hoe je zelf paarden moet trainen, maar ook hoe je instructie kunt geven aan andere ruiters. Leren rijden is een belangrijk onderdeel, hier zal dan ook veel aandacht aan besteed worden.
Nederlands, rekenen en burgerschap maken standaard deel uit van je vakkenpakket, je bent daarnaast nog de keuze om je verder te verdiepen door middel van extra keuzedelen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zal, als vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, voorbereidingen moeten kunnen treffen voor rijlessen of het assisteren van de ruiter bij een training.
Als een vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij zal je beginnende ziektes bij een paard moeten kunnen constateren en je moet weten wanneer je daarvoor deskundige hulp zal moeten inschakelen.
Omdat je met veel verschillende personen te maken krijgt zal je goed moeten communiceren.
Je zal je representatief moeten opstellen omdat je een van de visitekaartjes bent voor het bedrijf waar je bij werkt. Je zal vaak, voor klanten, een van de eerste zijn die ze spreken wanneer ze het bedrijf bezoeken. Daarom moet je een goede indruk achterlaten.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Zwolle - Zone.college BOL BBL
Almere, Barneveld, Emmeloord, Leeuwarden - Aeres MBO BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Dordrecht, Houten, Roermond - Yuverta BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen - Terra MBO BOL BBL
Maasland - Lentiz MBO BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.