Timmeren

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding timmeren kun je aan het werk bij een bedrijf gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Als timmerman maak, repareer en monteer je dingen van hout. Dit kunnen zijn kozijnen, deuren, ramen en dakkapellen. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor de planning en materialen. Jij zorgt ervoor dat de juiste materialen voor de juiste projecten worden gebruikt. Naast je basisvakken krijg je vakken als uitzetten en maatvoeren, bouwmaterialen en elementen.

Opleidingsinhoud

Werk je graag met mooie materialen en ben je doelgericht voor het maken van een eindproduct? Dan is de opleiding Timmeren echt iets voor jou.
Je leert welke materialen je kunt gebruiken bij verschillende producten. Zo ga je onder andere leren hoe je betonbekisting maakt, deuren afhangt en dak-elementen aanbrengt. Verder krijg je les in het samenwerken met anderen, dit wordt vervolgens in de praktijk gebracht. Door middel van stages vorm jij jezelf tot een echte vakman.
Naast de basisvaardigheden die elke goede timmerman onder de knie moet hebben kun jij je gaan verdiepen in timmer-vak. Dit kan op verschillende niveaus en daarbij horen andere uitdagingen!

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt passie voor het onderhouden en repareren van dingen. Je bent een harde werker en steekt graag de handen uit de mouwen. Je hebt technisch inzicht en houdt van een uitdaging. Jij bent sociaal en communicatief vaardig.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen