Publieke veiligheid

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Lijkt het je iets om bij de politie te werken, of bij stadshandhaving? Kun je toezicht houden en vind je een veilige maatschappij belangrijk? Overweeg dan de opleiding Publieke Veiligheid.

De opleiding Publieke Veiligheid kent twee richtingen waar je uit kunt kiezen: medewerker toezicht en veiligheid en handhaver toezicht en veiligheid. In dit beroep zal je vooral veel buiten zijn. Je houdt bijvoorbeeld toezicht op straat, in een park, of rondom gebouwen. Je spreekt mensen aan op lawaai, vernieling, of andere zaken die overlast veroorzaken. Daarnaast heb je ook een dienstverlenende functie: je moet mensen kunnen voorlichten, informeren en verwijzen in bepaalde situaties, bijvoorbeeld waar ze de nooduitgang kunnen vinden. Ook administratieve werkzaamheden horen bij deze functie. Als handhaver toezicht en veiligheid mag je ook ingrijpen als je ziet dat er strafbare feiten worden gepleegd. Je kunt bijvoorbeeld mensen staande houden en boetes geven.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding is zeer praktijkgericht. Naast stage, bijvoorbeeld bij een beveiligingsbedrijf doe je de meeste kennis op tijdens praktijklessen. Ook EHBO maakt onderdeel uit van deze opleiding.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Er wordt in ieder geval van je verwacht dat je sterk in je schoenen staat. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en je kunt goed samenwerken. Het is ook van belang dat je sportief bent en dat je goed met (verschillende typen) mensen om kunt gaan. Je kunt goed problemen oplossen en weet hoe je moet overleggen. Verder heb je een redelijke beheersing van de Engelse taal en kun je ook digitaal informatie verwerken. Je bezit ook enige kennis van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de verkeerswetgeving.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus Veiligheid BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.