Specialist Restauratie Timmerwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Specialist Restauratie Timmerwerk ben je werkzaam en lerende in de erfgoedsector. Hier werk je graag aan het onderhoud, de restauratie en de herbestemming van diverse (onroerend) erfgoed. Als specialist zet je een extra tandje bij aan je vakmanschap. Je bent namelijk nieuwsgierig naar de constructies en je bent oplossingsgericht.

Je werkzaamheden kunnen zoal binnen als buiten zijn. Op diverse (bouw)locaties of werkplaatsen.

Opleidingsinhoud

De opleiding specialist restauratie timmerwerk bestaat uit een aantal basisvakken. Je kunt Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap sowieso in je vakkenpakket verwachten.
Daarnaast krijg je ook veel beroepsgerichte vakken. Je hebt in je vooropleiding alles geleerd over timmerwerk, bij deze opleiding specialiseer je in het restaureren daarvan. Zo leer je hoe je moet werken met de restauratieladder, je leert hoe je originele onderdelen in stand kunt houden. Daarbij leer je met welke machines en gereedschappen je te maken krijgt en leer je over regels en veiligheid.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je bent in bezit van een Allround Timmerman niveau 3 diploma óf een Technicus Hout en Restauratie niveau 3 diploma.
Mocht je deze opleiding willen doen in BBL, dan is het van belang dat je een (leer)werkplek als Specialist Restauratie Timmerwerk vindt bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven kan je bijvoorbeeld vinden op www.stagemarkt.nl of meld je aan bij een collectieve opleidingsbedrijf.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na het behalen van je diploma kan je aan het werk als Specialist Restauratie Timmerwerk, of een vervolgstudie aan het HBO volgen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief, oplossingsgericht en voorzichtig. Bovendien ben je geïnteresseerd in de cultuurhistorie. Je zal restauratie-ethisch moeten handelen. Je hebt door wat je toevoeging is aan het bijdragen van de restauratie, en wat je wel al dan niet kan. Goed omgaan met diverse materialen en machines is altijd handig.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.