Hogeschool Rotterdam

Data Analytics (Ad)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De tweejarige, praktijkgerichte opleiding Data Analytics is bedoeld voor afgestudeerden van mbo en havo en al werkende ICT-professionals. Deze Associate degree leidt op tot Ad Data Analist.

Als data analist beantwoord je organisatievraagstukken aan de hand van data (gegevens). Nadat je bent afgestudeerd kun je aan de slag bij een grote diversiteit aan bedrijven. Met jouw vaardigheden kun je aan de hand van beschikbare data onderzoeksvragen in kaart brengen en passende analyses uitvoeren. Naast het analyseren van de data leer je tijdens deze opleiding ook hoe je dit presenteert aan de opdrachtgever. Ook zul je werken aan skills die nodig zijn om goed te kunnen functioneren binnen een team, zoals samenwerken en het reflecteren op je eigen vaardigheden en prestaties.

Als opgeleide data analist ben jij in staat om werkgevers te adviseren aan de hand van jouw rapportages en inzichten. Daarnaast houd je rekening met de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. De opleiding Data Analytics maakt gebruik van programmatisch leren wat betekent dat je veel kennis ‘just-in-time’ aangereikt krijgt en direct de kennis kunt toepassen op realistische opdrachten uit de praktijk. Je cijfer wordt bepaald door het beoordelen van een leerportfolio dat je elke periode oplevert en dat kan bestaan uit tentamens, opdrachten, reflecties en bijvoorbeeld zelfanalyses. Ook bestaat er binnen onze opleiding de mogelijkheid om zelfgekozen bewijsmateriaal in te voegen in je portfolio.

Opleidingsinhoud

In het eerste jaar leg je de basis om een algemeen inzetbare Ad Data Analist te worden. Je richt je op het je eigen maken van de benodigde theorie en vaardigheden en doet veel ervaring op met het werken aan (deel)opdrachten uit de praktijk.

Daarnaast werk je met behulp van een coach aan je persoonlijke groei en je vermogen tot reflecteren. Samen besteed je veel aandacht aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. We stimuleren je om nieuwsgierig te zijn en om een onderzoekende houding te ontwikkelen die nodig is voor het oplossen of bijdragen in het oplossen van datagerelateerde problemen en vraagstukken. Je leert om zowel vanuit problemen als vanuit kansen te denken. In het eerste jaar is veel aandacht voor leervaardigheden en basisvaardigheden, zoals het toepassen van gesprekstechnieken. Je ontwikkelt je als professional op een plaats in de arbeidsmarkt in relatie tot de gehele maatschappij en maatschappelijke uitdagingen.

In het tweede jaar maak je een verdiepingsslag door het uitvoeren van verschillende grote opdrachten, waarbij je van het begin tot het einde verantwoordelijk bent voor het eindresultaat bij de opdrachtgever. Hierbij combineer je je opgedane kennis uit het eerste jaar tot concrete eindproducten zoals het maken van dashboards. We maken zoveel mogelijk gebruik van actuele en realistische vraagstukken van échte organisaties. In het laatste semester ben je bezig met het afstuderen en werk je aan een zelfgeformuleerd dataprobleem bij een daadwerkelijk bedrijf uit de praktijk.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na het behalen van een associate degree-opleiding kun je een hbo-bacheloropleiding doen. Vaak kun je de hbo-bacheloropleiding in een verkort traject volgen. Ook kun je met een associate degree-diploma doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.