Hogeschool Rotterdam

Master jonge kind

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In de masteropleiding Jonge Kind werk je in verschillende disciplines in het werkveld van het jonge kind met steeds hetzelfde doel: alle jonge kinderen optimale ondersteuning te bieden bij hun ontwikkeling. We versterken de integrale samenwerking aan kansrijke contexten en zorgen voor passende inbedding in de organisatie en procedures. Zo werken we samen aan een systeemverandering in het werkveld.

Opleidingsinhoud

In de Masteropleiding Jonge Kind (MJK) werken we met studenten samen aan het verbeteren van hun praktijk. Dat doen we in verschillende disciplines in het werkveld van het jonge kind met steeds hetzelfde doel: alle jonge kinderen optimale ondersteuning te bieden bij hun ontwikkeling. We versterken de integrale samenwerking aan kansrijke contexten en zorgen voor passende inbedding in de organisatie en procedures. Zo werken we samen aan een systeemverandering in het werkveld.

Onze uitdaging is om je in twee jaar op te leiden tot een onderzoekende verbinder en cultureel responsieve aanpakker die in de wereld van het jonge kind het verschil gaat maken. Zo leer je hoe je via de methodiek van participatief actieonderzoek samen met anderen (collega’s, partner organisaties, ouders, de kinderen zelf) werkt aan complexe vraagstukken. De vraagstukken waar je mee aan de slag gaat vinden plaats op verschillende niveaus; micro (het verbeteren van het handelen van de jonge kind professionals), meso (het zorgdragen voor gemeenschappelijke facilitering en betekenisgeving van de verbeteringen op organisatieniveau) en over de grenzen van de eigen werkplek heen (interdisciplinair).

We bieden je theorieën, concepten, inzichten en ideeën over opvoeden en kindontwikkeling, over verandering in organisaties, over participatief actieonderzeok en over interdisciplinair samenwerken. Je verruimt hierdoor je blikveld door vanuit verschillende perspectieven de werelden van het jonge kind te onderzoeken. Je ontwikkelt je tot reflectieve professional in je eigen werkomgeving en neemt anderen hierin mee.

Dit kan vanuit jouw rol als pabo-, PEP-, OA- of PW-docent, als professional in het sociaal maatschappelijke veld. Óf als je werkzaam bent binnen de kinderopvang of peuterspeelzaal als pedagogisch professional, pedagogisch coach, beleidsmedewerker of leidinggevende óf in het primair onderwijs als leerkracht, intern begeleider, onderbouwcoördinator, leidinggevende, beleidsmedewerker of VVE-coördinator.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je houdt van het werken met en voor jonge kinderen (0-8), in het educatieve of sociale domein. Je weet dat een stevig fundament voor de ontwikkeling van jonge kinderen nodig is en dat dat beter kan.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.