Rijn IJssel

Gesprecialiseerd IJsbereider

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De cursus Gespecialiseerd IJsbereider is vooral gericht op het beheersen van het proces van ambachtelijk ijsbereiden en het ontwikkelen van creativiteit in ijscreaties. De kennis hiervoor wordt onder andere aangeleerd door een belangrijke verdieping van de grondstoffenkennis en receptenleer. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het speciaal voor het IJscentrum ontwikkelde receptuurbereke-ningsprogramma, dat iedere cursist op cd-rom uitgereikt krijgt. Door middel van casussen worden problemen uit de dagelijkse praktijk, in groepsverband naar een oplossing geleid. Als eindopdracht moet de cursist een presentatie verzorgen van een zelf ontworpen coupe, ijsdesserts en ijsgebak, volgens een vooraf bepaald thema.
De groepsgrootte is max. 12 personen, waardoor iedere cursist de optimale aandacht krijgt. Samenwerking is ook een belangrijk aspect. Daarom wordt zowel in de praktijk als tijdens de theorie voor een belangrijk deel in teams gewerkt en geëvalueerd.

Aan het eind van de cursus moet de cursist in staat zijn om:
  • zelf recepturen te ontwikkelen met een verantwoorde prijs-kwaliteitverhouding;
  • praktische problemen uit de dagelijkse praktijk systematisch op te lossen;
  • eigen ijscreaties te ontwikkelen;
  • een presentatie te verzorgen van zijn eigen ontwikkelde ijscreaties, volgens een vooraf bepaald thema. De productie hiervan moet vastgelegd worden in een verantwoord en efficiënt productieschema.

Opleidingsinhoud

1e Dag Het bereiden van de basiselementen van ijsgebak.
Werken met het receptuurberekeningsprogramma van het IJscentrum.
2e Dag * Het inzetten van diverse soorten ijsgebak.
3e Dag * Het presenteren van ijs in de vitrine en de opbouw van ijscoupes.
4e Dag * Afwerkingstechnieken van ijsgebak.
5e Dag * Bereiden en presenteren van ijsdesserts.
6e Dag * Presentatie van de eindopdracht.

Tijdens deze dagen wordt een specifiek onderdeel van de grondstoffenkennis behandeld en verwerkt in een groepsopdracht.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Cursisten kunnen worden toegelaten tot de cursus als zij kunnen aantonen de cursus IJsbereider volledig te hebben gevolgd óf een cursus van gelijkwaardig niveau. Tevens is het wenselijk om voldoende praktijkervaring te hebben met het bereiden van ambachtelijk ijs.

Opleidingsduur

De cursus wordt aangeboden in zes dagen, verdeeld over zes (meestal) aaneengesloten weken.

Bijzonderheden

Contactpersoon: Meer informatie en inschrijven
Postadres : Postbus 6 - 6700 AA Wageningen
Bezoekadres: Marijkeweg 20 - 6709 PG Wageningen
Telefoon : [klik hier voor het telefoonnummer]
Fax : [klik hier voor het telefoonnummer]
E-mail : [stuur een e-mail]
Website : http://www.ijscentrum.nl

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.