Rijn IJssel

Kleinschalig groepswonen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Binnen veel instellingen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg worden vormen van kleinschalig groepswonen opgezet om op deze wijze de eigen “thuissituatie” zo lang mogelijk te continueren. Daarbij zijn medewerkers van verschillende disciplines betrokken. Zij zullen meer dan nu het geval is moeten samenwerken en taken van elkaar overnemen.

Doelgroep
Medewerkers in de gehandicaptenzorg / ouderenzorg die betrokken zijn of binnenkort betrokken worden bij kleinschalig groepswonen

Opleidingsinhoud

Werkwijze

Training sociale vaardigheden
Als je zorgt voor mensen heb je direct contact met hen: je helpt met wassen, met aankleden en eten geven, je deelt koffie rond en praat met de familie, je troost en stelt vragen…..Hoe jij bent en wat jij denkt, dat voelen de mensen, zeggen ze vaak. In deze training gaan we wat nauwkeuriger kijken hoe dat dan werkt.

Training groepsdynamica
Het woonproject start. Cliënten en verzorgenden komen elkaar op een andere manier tegen dan voorheen. Je verblijft met elkaar in een andere omgeving. Je wilt met elkaar een samen-wonen-sfeer scheppen, een thuis gevoel geven. Het omgaan met elkaar is daarin heel bepalend, de manier waarop de verzorgende daarin (bij)stuurt kan wonderen doen! Een groep is voortdurend in beweging, vandaar “groepsdynamica”.

Training huiskameractiviteiten
Tijdens de training activiteiten inventariseren we welke taken je als begeleider op het kleinschalig groepswonen hebt. Daarnaast bekijken we hoe je de bewoners bij verschillende taken kunt betrekken. Daardoor ontstaan kleine activiteiten die je met de bewoners kunt ondernemen. Kijken naar bewoners, je verdiepen in de bewoners is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Daardoor kun je ontdekken hoe je van de gewone dingen van het dagelijks leven van de bewoners op een eenvoudige manier iets prettigs kunt maken. Het brengt je verder in het aanbieden van (re)creatieve activiteiten tijdens het wonen. We onderzoeken de mogelijkheden die er zijn rond het aanbieden van activiteiten en gaan zelf aan de slag met verschillende activiteiten.

Methodische Werk Begeleiding
Reflecteren betekent letterlijk terugblikken. In deze training bedoelen we daar vooral mee dat je (terug)kijkt naar je handelen. Je wordt je bewust van het handelen en waarom je zo handelt, door na te gaan wat je dacht tijdens de handeling, welk gevoel speelde een rol, wat hoorde, zag of merkte je. Zonder deze reflectie blijf je automatisch je oude handelingspatronen herhalen. Reflectie maakt het mogelijk om ook een andere manier te kiezen. De MWB ( Methodische Werk Begeleiding) is een leersituatie waarin je kijkt naar je persoonlijk functioneren in relatie tot je beroep. Het leren is gebaseerd op een inbreng van situaties en de reflectie daarop: je formuleert leervragen, kijkt terug op ervaringen, beoordeelt deze en kiest eventueel voor een andere aanpak. Wij geven cursussen op maat. Het is mogelijk om een andere indeling van onderwerpen in de cursus te verwerken.

Er wordt gewerkt met verschillende werkvormen (waaronder kennisoverdracht, verwerken, opdrachten, rollenspel, discussie) De koppeling met de praktijk waarin de cursisten werkzaam zijn is belangrijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Er zijn geen toelatingseisen. De opleiding bevat elementen van de opleiding SPW 3 en SPW 4.

Opleidingsduur

Afhankelijk van de vraag van de instelling. Bovengenoemde inhoud beslaat 12 dagen.

Bijzonderheden

Contactpersoon: José van der Staak, telnr. [klik hier voor het telefoonnummer]
E-mail: [stuur een e-mail]

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.