Learnit

Verzuimbegeleiding: Verzuimgesprekken voeren

Algemene informatie over de cursus

Wat doe je als verzuim structureel voorkomt binnen je organisatie en hoe ga je hiermee om? In onze tweedaagse training geven je inzicht in hoe je verzuimende werknemers het beste kunt begeleiden en behandelen we verschillende soorten gesprekken in het traject.

Inhoud van de cursus

Verzuim komt voor in elke organisatie. Gelukkig gaat het meestal maar om een griepje en is een werknemer snel weer aan het werk. Maar wat te doen als verzuim structureel voorkomt en de oorzaken serieuzer zijn? Bijvoorbeeld in het geval van langdurige ziekte of als de aanleiding lijkt te liggen in de relationele sfeer of de werksituatie.

In onze tweedaagse training Verzuimbegeleiding: verzuimgesprekken voeren gaan wij in op hoe je verzuimende werknemers het beste kunt begeleiden. Een efficiënte methode om verzuim te beperken is het structureel inzetten van verzuimgesprekken. Deze gesprekken hebben, afhankelijk van het moment binnen het verzuim, verschillende invalshoeken. Zo besteden we uitgebreid aandacht aan diverse soorten gesprekken (signaleringsgesprek, verzuimbegeleidingsgesprek en terugkeergesprek) en laten onze trainers zien hoe het probleem van verzuim op een efficiënte manier verhelderd, uitgediept en opgelost kan worden.

Onderwerpen

  • Onterecht verzuim of ziekte?
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Acties bij onterecht verzuim
  • Begeleiding
  • Oorzaken en gevolg van verzuim
  • Interne oorzaken van verzuim wegnemen
  • Gespreksvoering
  • Gesprekssoorten: signaleringsgesprek, begeleidingsgesprek, terugkeergesprek
  • Cijfers, feiten en regels

Lesmethodiek

In de training wisselen we af tussen concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen. Hiermee sluit het trainingsprogramma goed aan op alle type deelnemers. Er zit veel actie in de training, zodat je daadwerkelijk ervaart wat het effect is van nieuw gedrag. Dit maakt de herkenning van succes mogelijk. Daarnaast benadrukken we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen groeiproces en hier het eigenaarschap over moet nemen. In onze training nodigen wij jou uit om continue te reflecteren en verbanden te leggen met de praktijk. Ons streven is het inzicht te vergroten en je zélf de vertaalslag te laten maken. Dit zal de kans op werkelijke gedragsverandering vergroten.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor leidinggevenden en (HR-)managers.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Duur van de cursus

2 dagen

Kosten van de cursus

1150 Euro
inclusief koffie, thee, lunch en trainingsmateriaal

Plaatsen / leslocaties

Groningen, Incompany

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.