NHA Thuisstudies

opleiding Emotionally Focused Therapy (EFT)

Algemene informatie over de cursus

Versterk de hechtings-reactie bij koppels en gezinnen met de EFT opleiding

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van relatietherapie. Het is bedoeld om partners die vastlopen in conflicten of negatieve reacties weer dichter bij elkaar te brengen. Maar het kan ook ingezet worden als gezinstherapie om ouders en kind te helpen. Wil jij leren hoe je relaties tussen mensen verbetert en herstelt? Start dan vandaag nog met de EFT opleiding.

Alle vormen van therapie gaan wel over emoties. EFT onderscheidt zich van andere therapievormen door de emoties omtrent hechting centraal te stellen. We hebben het dan over emoties die betrekking hebben op onze basisbehoeften, zoals veiligheid, verzorging en erkenning. Als deze emoties in het gedrang komen en genegeerd worden, dan ontstaan spanningen en roepen deze primaire emoties op. Met de EFT opleiding leer je hoe je de hechtingsrelatie tussen mensen positief beïnvloedt.

Verbreed jouw kennis als hulpverlener

Ben jij een (psychosociale) hulpverlener die zich graag verder wil specialiseren in EFT? Dan is deze EFT opleiding zeer geschikt voor jou. Psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, counselors, coaches, relatietherapeuten, pedagogen en gedragsdeskundigen zijn allemaal voorbeelden van beroepsgroepen die erg gebaat kunnen zijn met deze EFT opleiding.

Je leert bijvoorbeeld alles over liefde en verbondenheid. Maar ook wat er gebeurt wanneer de verbondenheid (deels) verloren gaat. Hoe ga je hiermee om? En hoe kun je mensen het beste begeleiden?

Deze EFT opleiding is niet alleen voor hulpverleners die zich verder willen ontwikkelen. Deze opleiding is voor iedereen die geïnteresseerd is in emoties binnen relaties.

De opleiding start bij de absolute basis. Iedereen kan met de met de opleiding starten. Je hebt dus geen specifieke voorkennis nodig.

EFT opleiding: toepasbaar in relatie- én gezinstherapie

Emoties zijn niet alleen belangrijk om onze behoeften aan te geven. Ze hebben nog andere functies zoals een gevoel van identiteit creëren en onszelf leren begrijpen. Met de EFT opleiding ontdek je hoe je koppels helpt emoties een betekenis te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen. Daarvoor ga je dieper in op onderwerpen als liefde en hechting, het verlies van verbondenheid en emotionele ontvankelijkheid. Daarnaast leer je tijdens deze EFT opleiding ook meer over pijnplekken, het omgaan met een crisis en het helen van traumatische wonden.

Door jouw kennis over al deze onderwerpen te combineren en toe te passen in de praktijk, kun je stellen leren integer met de kwetsbare gevoelens van de ander om te gaan. Op die manier help jij een gezondere hechting-reactie naar elkaar te genereren. Het doel van de EFT opleiding is dat jij de kennis in huis hebt om mensen te ondersteunen bij het tot stand te brengen van een veilige relatie waarbij ruimte is voor warme gevoelens en liefde voor elkaar.

Deze EFT opleiding kan zowel in relatietherapie als gezinstherapie worden ingezet. Het gaat om interactie tussen geliefden of de ouder-kind interactie.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma

In de EFT opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Liefde en hechting
    Je leert alles over liefde en hechting. Van de evolutionaire waarde van liefde tot de hechtingstheorie van Bowlby.
  • Verlies van verbondenheid
    Wat gebeurt er wanneer je verlies van verbondenheid ervaart? En welke sleutelmomenten spelen hierbij een rol? Dit en meer komt in deze les van de EFT opleiding aan bod.
  • Emotionele ontvankelijkheid
    Alles over de EFT-methode. Maar ook waar de diepere emoties verdriet en angst hun oorsprong vinden.
  • De basis van EFT
    ‘De zeven gesprekken’, wat houdt dat precies in? En wat is het doel van de zeven gesprekken? Dit is maar één van de onderwerpen die in dit uitgebreide hoofdstuk aan bod komt.
  • Pijnplekken
    Pijnplekken vinden hun oorsprong in het verleden en het heden. Maar wat is het belang om deze pijnplekken te herkennen? En wat gebeurt er wanneer een pijnplek wordt geraakt?
  • Terugkijken op een crisis
    Partners die veilig met elkaar verbonden zijn, zijn makkelijker in staat om een conflict te de-escaleren. Je leert uit welke stappen de-escaleren bestaat en hoe het de-escaleren van de negatieve straal oefening vereist.
  • Betrokkenheid en verbondenheid ontwikkelen
    Betrokkenheid en verbondenheid zijn essentieel in elke fase van een liefdesrelatie. Tijdens deze les van de EFT opleiding ontdek je onder andere dat verlangen en angst twee kanten van dezelfde medaille zijn. Maar ook hoe je partners kunt helpen met het delen van hun kwetsbare verlangens.
  • Kwetsuren vergeven
    Leren vergeven is een proces dat uit twee delen bestaat. Je leert dat de meeste kwetsuren kunnen worden vergeven, maar nooit worden vergeten. Ook leer je welke invloed trauma’s kunnen hebben op een relatie.
  • Band versterken door liefde en aanraking
    Het belang van aanraking komt uitgebreid aan bod tijdens deze les. Verder ontdek je alles over de verschillende vormen van seks en welke doelen zij nastreven.
  • Liefde levend houden
    Liefde is niet een vaststaand iets. Het heeft verzorging nodig. Hoe kun je een liefdevolle band vasthouden, ook tijdens momenten van veel stress?
  • Helen van traumatische wonden
    Ontdek dat liefde een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van (relatie)trauma’s. Deze les van de EFT opleiding gaat dieper in op dit gegeven.
  • Liefde koesteren
    Liefde heeft een zeer positieve werking op mensen. Leer hoe liefde ‘werkt’ en hoe liefde de basis is van gezonde gemeenschappen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

Voor de EFT opleiding staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf599,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.