NHA Thuisstudies

opleiding Ervaringsdeskundige

Algemene informatie over de cursus

Opleiding Ervaringsdeskundige: zet jouw ervaring om naar professie en begeleid anderen naar herstel

Wil jij jouw perspectief op de persoonlijke ervaringen en levenslessen inzetten om anderen te helpen? Stel je voor dat jouw verhaal niet alleen jou heeft veranderd, maar ook anderen kan inspireren en ondersteunen. Jouw ervaring kan levens transformeren met de opleiding Ervaringsdeskundige.

www.nha.nl/static/upload/Vink.png?1707735002311" alt=""> Toon je kennis aan met een waardevol NHA-diploma
Met begeleiding van een ervaren vakdocent

Benieuwd of de opleiding Ervaringsdeskundige iets voor jou is?
[url= www.nha.nl/beroepsopleidingen/coaching/ervaringsdesk…]Bekijk gratis én vrijblijvend de proefles

Help anderen met jouw verhaal!


Deze Ervaringsdeskundige opleiding helpt jou om eigen ervaringen beroepsmatig in te zetten. Door deze beroepsmatige inzet kun je anderen begeleiden en ondersteunen. Jouw levensverhaal biedt empathie, herkenning en praktische inzichten die andere professionals mogelijk missen.

Ervaringsdeskundigen vormen een brug tussen degenen die hulp zoeken en formele hulpverleningsdiensten. Dit kan de drempel voor het zoeken naar hulp verlagen.

De opleiding Ervaringsdeskundige biedt jou de mogelijkheid om jouw unieke verhaal om te zetten in waardevolle begeleiding en ondersteuning. Zet jouw eigen ervaringen om naar ervaringskennis en vervolgens naar ervaringsdeskundigheid en creëer positieve verandering in het leven van anderen.

Opleiding Ervaringsdeskundige: ondersteun anderen in hun weg naar herstel

Deze Ervaringsdeskundige opleiding is speciaal ontworpen om jou te helpen om jouw persoonlijke reis van herstel en groei te delen met anderen en beroepsmatig in te zetten.

Een opleiding tot ervaringsdeskundige is waardevol voor mensen die een persoonlijke ervaring hebben met specifiek onderwerpen, zoals een psychische aandoening, verslaving, armoede, fysieke beperkingen of andere levensuitdagingen. Jij hebt je eigen uitdagingen overwonnen en hebt een sterke motivatie om anderen te helpen die vergelijkbare ervaringen doormaken.

De opleiding is ook zinvol wanneer je al betrokken bent bij zorg- of hulpverlening, zoals de GGZ, verslavingszorg, maatschappelijk werk of counseling. Uiteindelijk is jouw bereidheid en motivatie om anderen te ondersteunen op basis van je persoonlijke ervaringen het belangrijkste.



Jouw vakdocent

Mijn naam is Joyce. Sinds 2010 geef ik met passie trainingen en ondersteuning op het gebied van herstelondersteunende zorg. Daarin kan ik mijn kennis, ervaring en een gezonde dosis idealisme goed kwijt.

Ik ben jouw docent voor deze NHA opleiding Ervaringsdeskundige en ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling ervan. Ook verzorg ik de praktijkdag die deze thuisstudie compleet maakt. De opleiding is ontwikkeld volgens het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid. Je kunt dus rekenen op een kwalitatieve opleiding met persoonlijke begeleiding!



Ontwikkel jouw vaardigheden als ervaringsdeskundige

Het doel van de opleiding Ervaringsdeskundige is om jouw ervaringskennis om te zetten naar ervaringsdeskundigheid, op basis van persoonlijke ervaringen over een bepaald onderwerp, zoals gezondheid, verslaving of psychische aandoeningen.

Deze opleiding omvat het begrip, inzicht en de vaardigheden die voortkomen uit het doorleven en overwinnen van uitdagingen. Je leert hoe je dit inzet om anderen te helpen en te begeleiden.

Het belang van persoonlijk welzijn als Ervaringsdeskundige

Naast het belang van de cliënt, staat ook jouw eigen welzijn centraal in de opleiding Ervaringsdeskundige. Je ontwikkelt de juiste balans tussen het inzetten van jouw professionaliteit en het durven loslaten om ruimte te geven aan de cliënt.

Hoe creëer je bijvoorbeeld een veilige omgeving waarin de cliënt zich gehoord voelt en zijn of haar verhaal kan delen? Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan samenwerking met naasten van een cliënt, wetenschappelijke kennis die een ervaringsdeskundige nodig heeft en leer je over kritische beroepssituaties.

Talloze voorbeelden uit de praktijk

Talloze praktijkvoorbeelden begeleiden je in je leerproces om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Deze voorbeelden uit de praktijk geven je inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden binnen het vakgebied.

Je leert daarnaast over de positionering van een ervaringsdeskundige binnen in een organisatie, je leert over het beleid en je maakt kennis met behandel- en begeleidingsplannen. Op deze manier kun je vol vertrouwen je rol als ervaringsdeskundige gaan vervullen. Je krijgt handvatten die je meteen in de praktijk kunt brengen en die jou ondersteunen bij het effectief begeleiden van anderen.

Inclusief praktijkdag!

De unieke kracht van onze Ervaringsdeskundige opleiding ligt in de praktijkdag, verzorgd door NHA, waar je hands-on 'peer support' ervaart. Een kernaspect van de opleiding. 'Peer support' versterkt begrip, verbondenheid en bevordert herstel.

Je past geleerde vaardigheden toe onder toezicht van een ervaren ervaringsdeskundige, wat je ontwikkeling en versterking van vaardigheden boost. Deze praktijkdag vormt de perfecte praktische aanvulling op de theorie, verdiept je kennis en vaardigheden aanzienlijk.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma opleiding Ervaringsdeskundige

De opleiding Ervaringsdeskundige bestaat uit drie modules die jou een uitstekende basis bieden voor jouw ontwikkeling als ervaringsdeskundige.

Ervaringsdeskundigheid

In deze module van de Ervaringsdeskundige opleiding leer je:

  • wat de betekenis van ervaringskennis is
  • welke waarde ervaringskennis heeft
  • wat de kern van ervaringsdeskundigheid is
  • wat het begrip herstel inhoudt
  • wat vaktermen als ‘stigma’ en ‘empowerment’ inhouden
  • hoe je jouw ervaringen als ervaringsdeskundige beroepsmatig kunt inzetten
  • welke kennis van wetgeving en psychopathologie je nodig hebt

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en zelfreflectie ga je met deze onderwerpen aan de slag.

Professionele identiteitsvorming

In de tweede module van de opleiding:

  • verdiep je je in de ontwikkeling van jouw professionele identiteit
  • creëer je bewustzijn rondom jouw rol als ervaringsdeskundige
  • krijg je een dieper begrip van jouw unieke positie en verantwoordelijkheden
  • maak je kennis met de taken en competenties van de ervaringsdeskundige
  • leer je hoe je jouw eigen verhaal als uitgangspunt neemt

Beroepsmatige inzet

In de laatste module ‘Beroepsmatige inzet’ leer je:

  • hoe je jouw ervaringskennis praktisch toepast
  • hoe je effectief communiceert en samenwerkt met cliënten en andere professionals
  • hoe je formeel én informeel werkt
  • de visie, het beleid en het draagvlak van het beroep kennen

Praktijk inbegrepen: verrijk je leerervaring als ervaringsdeskundige

Een uniek aspect van de opleiding Ervaringsdeskundige is de praktijkervaring die NHA aanbiedt. Dit biedt jou de mogelijkheid om kennis te maken met het begrip 'peer support', een essentieel onderdeel van de opleiding.

Het bieden van peer support aan ervaringsdeskundigen zorgt voor begrip, erkenning en verbondenheid, verlaagt drempels, inspireert en ondersteunt het herstel- en groeiproces.

Daarnaast krijg je de gelegenheid om de aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk toe te passen. Onder begeleiding van een ervaren professionele ervaringsdeskundige krijg je een unieke kans om jouw vaardigheden verder te ontwikkelen en te versterken.

Jouw persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan centraal

Deze drie modules, vol met voorbeelden uit de praktijk, vormen de opleiding Ervaringsdeskundige. Zowel jouw persoonlijke groei als professionele ontwikkeling staan centraal tijdens de opleiding.

Na het succesvol afronden van de Ervaringsdeskundige opleiding kun jij vol vertrouwen als ervaringsdeskundige aan de slag.

De kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan tijdens de opleiding en de praktijkdag zijn enorm waardevol en een perfecte eerste stap om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

Voor de opleiding Ervaringsdeskundige staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf819,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Inclusief praktijkdag

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.