Christelijke Hogeschool Windesheim

Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bewegingsactiviteiten zijn belangrijk voor alle mensen, maar ze blijken vooral van belang te zijn in de behandeling van mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en bij mensen met psychosociale problemen. Bewegingstherapie kan worden gebruikt om de conditie van het lichaam te verbeteren of te behouden. Tevens kunnen ze mensen zich prettiger laten voelen en dienen als ondersteuning van andere therapieën in het genezingsproces. Je zult dan ook vooral in de gezondheidszorg werken - in instellingen en tehuizen met lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten, in psychiatrische ziekenhuizen of afdelingen, bij instellingen voor ambulante geestelijke gezondheidszorg.

Opleidingsinhoud

De propedeuse duurt 1 jaar. Daarin krijg je lessen samen met studenten van de opleidingen Sport en bewegen en de eerstegraads lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Je doet zelf veel aan sport (groepssporten en individuele sporten, variërend van zwemmen tot turnen, spel en atletiek). Daarnaast volg je een aantal theoretische en algemene vakken. Voorbeelden: methodiek en didactiek, anatomie en fysiologie, psychologie en pedagogiek. Je begint al in het eerste jaar met lesgeven, aan een basisschool. Theorie, praktijk en werkbezoeken in het werkveld wisselen elkaar af.

In de hoofdfase (die 3 jaar duurt) ga je dieper in op de stof. Je leert observeren, analyseren, hoe je een behandelprogramma opstelt en uitvoert en evalueert met het team. Je loopt verschillende stages om inzicht te krijgen in de problemen, beperkingen en mogelijkheden van de mensen waarvoor jij later kunt werken. Daarom loop je tenminste een stage in de psychiatrie en een stage in een instelling voor lichamelijk of geestelijk gehandicapten. In het vierde jaar sluit je de studie af met een verdiepende stage en een scriptie.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

NB: Voor deze opleiding moet je je eerst aanmelden bij de hogeschool, om de selectieprocedure te doorlopen (voor half januari).

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet een goed sporter zijn - allround. Bovendien moet je het geduld en het doorzettingsvermogen hebben om met mensen te werken die lichamelijk en/of geestelijk beperkingen hebben. Je maakt geen topsporters van hen (tenzij in de invalidensport), maar je moet hen wel weten te motiveren om oefeningen uit te (blijven) voeren. Je moet oog hebben voor hun problemen en er je behandelmethoden op afstemmen. Je moet goed in teamverband kunnen werken - jouw aandeel is een onderdeel van een totaal behandelingsplan voor de patiënt of cliënt.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.