Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Om een goede medische diagnose te kunnen stellen worden verschillende onderzoeken gedaan. We kennen allemaal het begrip 'echo' of 'foto's laten maken', of 'door de scanner gaan'. Dat werk wordt gedaan door iemand met een beeldvormende of radiotherapeutische opleiding. Je bereidt patiënten voor op een onderzoek, maakt foto's, echo's of scans, legt de vereiste gegevens daarvan vast. Deze methoden worden niet alleen gebruikt om een diagnose te stellen, maar ze worden ook ingezet ook bij de behandeling van patiënten, bijvoorbeeld als het gaat om stralings- of lasertherapie of het lokaliseren van de juiste plaats voor ingrepen - soms ook tijdens een operatie. Je werkt in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of radiotherapeutisch instituut. Je werkt samen met andere medewerkers en artsen.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar (de propedeuse) staat in het teken van de oriëntatie op het werkveld. Daarnaast wordt veel aandacht besteedt aan houdingsaspecten en sociale en verpleegkundige vaardigheden door middel van praktische opdrachten en stages. Er wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de gebruikte methodieken. Je komt vakken tegen als stralingshygiëne, stralingsfysica, anatomie en fysiologie, oncologie en pathologie. Ook vakken als echografie en radiotherapie, nucleaire geneeskunde, lasertherapie, medische informatica en psychologie komen aan de orde.

In de hoofdfase (3 jaar) vindt verdieping van de theoretische kennis plaats en je vergroot je praktische vaardigheden en kennis door stages. Je sluit de studie af met een stage en een afstudeeropdracht met scriptie.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet goed kunnen omgaan met patiënten, hun onrust en angst begrijpen en proberen zoveel mogelijk weg te nemen. Soms zijn onderzoeken voor patiënten erg belastend. Je moet zeer zorgvuldig en nauwkeurig werken - zeker met stralingsapparatuur moet je alle veiligheidsvoorschriften goed volgen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Haarlem - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.