Fontys Hogescholen

Fiscaal Recht en Economie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Alles draait om geld, belastinggeld nog wel te verstaan. Er wordt in ons land nogal wat belast. Over veel producten betaald de consument belasting, van melk tot auto’s, inkomen, winst, vermogen, onroerend goed en zo kun je nog wel even doorgaan. Iedereen in Nederland moet belastingaangifte doen en het merendeel van de mensen ziet hier tegenop. Bij belastingaangifte doen komen veel zaken kijken en moet er met veel dingen rekening gehouden worden. Daardoor zien sommige mensen door de bomen het bos niet meer. Dit geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven.

Hier kom jij als fiscalist in beeld. Jij helpt hen bij belastingtechnische zaken en regelt voor hen de afhandeling ervan. Je kunt bijvoorbeeld ook advies geven aan bedrijven over vermogensbeheer, onderzoek doen naar de meest aantrekkelijke vorm van een bedrijf. Is het fiscaal aantrekkelijk om bijvoorbeeld over te gaan naar een BV? Je kunt aan het werk gaan bij de belastingdienst, fiscale afdelingen van bedrijven, overheidsdiensten, banken en verzekeringsmaatschappijen en accountantskantoren. Je kunt je ook vestigen als zelfstandig ondernemer.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) is opgebouwd uit algemene en beroepsgerichte vakken: algemene economie, bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, commerciële economie, Engels, Nederlands; belastingrecht, privaatrecht en publiekrecht, informatica.
Dit jaar is vooral bedoeld als oriëntatiejaar. Daarom wordt ook veel aandacht besteed aan het werkveld, door middel van practica en projecten.

De hoofdfase (3 jaar) concentreert zich op het belastingrecht en de wetten die daarin een rol spelen. Verdieping van theorie, trainingen in rapporteren, overleggen en communicatie met cliënten. Je loopt in deze periode verschillende stages en je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht en scriptie. Je kunt in deze periode bijvoorbeeld ook ervaring opdoen bij de helpdesk van de belastingdienst, waar je vragenstellers kunt assisteren bij het invullen van hun belastingformulier.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in ons belastingstelsel. De regels en wetten van ons belastingstelsel veranderen snel. Je hebt rechtskennis en administratieve kennis over de afhandeling van belastingtechnische zaken. Tevens is het belangrijk dat je jouw kennis goed en duidelijk over kan brengen aan je klanten. Je hebt veel te maken met het contact met klanten, het is dus belangrijk dat je communicatief sterk in je schoenen staat en lastige belastingverhalen makkelijk kan vertalen naar een begrijpbaar verhaal voor de klant.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.