Engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als jij de wereld om je heen zo wil vormgeven dat het leven makkelijker en aangenamer wordt, zit je bij Engineering op je plek. Als je bent afgestudeerd aan deze hbo-opleiding kun je bijvoorbeeld robotica
ontwikkelen voor de gezondheidszorg, processen verduurzamen binnen de energiebranche of creatieve en vernieuwende producten ontwikkelen voor de consument.

Ontwerp de toekomst
?Als je kiest voor deze opleiding begin je het eerste leerjaar met een brede introductie in de wereld van Engineering. Maak kennis met ontwerpmethoden, productinnovaties en systeemengineering. De cursussen en hun thema's in het eerste jaar zijn verbonden aan vier afstudeerrichtingen: Commercial Engineering, Design & Innovation, Mechatronics en Energy & Process Technology. Hierdoor word je breed opgeleid en kun je na je opleiding samenwerken met professionals uit alle domeinen. Daarnaast heb je de tijd om te ontdekken welke specialisatie het beste bij je past, voordat je een afstudeerrichting kiest. Dankzij jouw brede achtergrond en specialistische kennis zien werkgevers je graag komen!

Vier afstudeerrichtingen

De opleiding heeft vier afstudeerrichtingen: 'Design & Innovation', 'Mechatronics', 'Energy & Process Technology' en 'Commercial Engineering' .?????????

Opleidingsinhoud

Eerste jaar?
Vanaf dag één kom je in aanraking met het bedrijfsleven waarvoor je wordt opgeleid. Je gaat aan de slag met opdrachten die rechtstreeks van jouw toekomstige werkgevers komen. Zo bouw je al tijdens je opleiding een netwerk op en word je opgeleid volgens de wensen van het beroepenveld. Samen met medestudenten en docenten werk je aan projecten in bijvoorbeeld de Ontwerpstudio, de Innovatielabs, het 3D-Printing Lab of de zelfstudie-omgeving. Na jaar één kies je een eerste specialisatie: je gaat je meer richten op Energy & Process Technology en Mechatronics of
op Commercial Engineering en Design & Innovation.

Tweede jaar?
Na jaar twee kies je definitief voor één afstudeerrichting en verdiep je je verder in dit specifieke domein. Als je de combinatie Energy & Process Technology en Mechatronics kiest, focus je op de dieperliggende technologieën. Kies je Commercial Engineering en Design & Innovation dan richt je je vooral op het realiseren van oplossingen voor mens en maatschappij met behulp van technologische ontwikkelingen.

Derde jaar?
In jaar drie loop je stage bij een organisatie die past bij de door jou gekozen specialisatie. Ook kies je een minor waarmee je je kennis verbreedt of verdiept. Denk bijvoorbeeld aan de minor Leiderschap, Ondernemerschap of Onderzoeken & Ontwerpen.

Vierde jaar???
In jaar vier rond je jouw opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een organisatie in binnen- of
buitenland.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.