Saxion

Technische Natuurkunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Alles draait om de technische toepassingen van natuurkundige principes. Het kan gaan om de productie en het ontwikkelen of controleren van voorwerpen of materialen. Het kan ook gaan om onderzoekssituaties zoals metingen van geluidsoverlast of klimaatsbeheersingsinstallaties. Daarbij hoort ook advisering over bijvoorbeeld geluidsoverlast, uitstoot van gassen en energiebesparing. Ook de commercie verkoop van instrumenten of apparatuur hoort hierbij. Je kunt bij de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties werken. Je kunt hierbij ook denken aan onderzoekslaboratoria, adviesbureaus, midden- en kleinbedrijf, chemische industrie en overheidsinstellingen.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) laat je kennismaken met het werkveld. In het onderwijsprogramma komen onder meer de volgende vakken aan bod: wiskunde, natuurkunde, informatica, kernfysica, materiaalkunde, lichtgeleiding, trillings- en warmteleer, meet- en regeltechniek, digitale techniek, talen en bedrijfskundige vakken. De invulling verschilt per hogeschool, en is mede afhankelijk van de afstudeerrichtingen.

In de hoofdfase (3 jaar) maak je een keuze voor een afstudeerrichting. Dat bepaalt in hoge mate je onderwijsprogramma. Je gaat dieper in op de specifieke stof, je loopt stages en je werkt veel samen met andere studenten aan opdrachten of projecten. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht.
Keuzemogelijkheden verschillen per hogeschool, informeer dus goed. Richtingen die genoemd worden:
Besturingstechnologie;
Commerciële techniek;
Medische terminologie;
Toegepaste natuurkunde;
Industriële automatisering;
Fotonica.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet logisch en analytisch kunnen denken, zeer nauwkeurig werken, ruimtelijk en technisch inzicht hebben. Je moet goed kunnen overleggen met andere medewerkers uit andere disciplines en opdrachtgevers.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Delft - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.