Bio-informatica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het werkveld van afgestudeerden is zeer breed. Na je opleiding kun je in veel verschillende industrieën terecht. Zo kun je denken aan de voedingsmiddelen industrie, de farmaceutische industrie en ziekenhuizen, maar je kan ook gaan werken bij Universiteiten. Je zult je voornamelijk bevinden op de onderzoeksafdeling. Je bent als onderzoeker niet werkzaam in het laboratorium, maar je maakt in plaats daarvan gebruik van computers. Je bent een bioloog die veel van informatica afweet. Je bent gespecialiseerd op beide gebieden, waardoor je werkzaamheden ook op beide gebieden goed aansluiten. Je doet vooral medische en biologische onderzoeken. De werkzaamheden zullen vooral op projectbasis gebaseerd worden. Je kunt bijvoorbeeld leiding geven aan medewerkers van een projectgroep, de gegevens analyseren of het project ontwerpen.

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar. In dit jaar krijg je veel informatie over verschillende gebieden van de bio-informatica. Het eerste jaar is voornamelijk breed en pas na het eerste jaar ga je je meer verdiepen in de verschillende onderdelen van de opleiding. Tijdens het propedeutische jaar zul je voornamelijk vakken krijgen als; informatica en biologie. Daarnaast leer je veel over de verschillende technieken die relevant zijn voor bio-informatici.

De hoofdfase bestaat uit het tweede, derde en vierde jaar. In deze fase ga je je verdiepen in de stof en maak je kennis met de praktijk. In deze fase krijg je vakken als Genetica, Microbiologie, Biochemie, etc. Daarnaast leer je veel over het werken met databases. Verder krijg je ook te maken met ondersteunende vakken zoals communicatie, Engels en management.

In het derde jaar ga je op stage in het binnen- of buitenland. Daarnaast kies je in het derde jaar een afstudeerrichting waarop het vierde jaar van de opleiding gebaseerd is. Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je gaat een half jaar stage lopen en in het andere half jaar ben je bezig met je afstudeeropdracht. Als je de opleiding succesvol af hebt gerond, mag je jezelf ingenieur bio-informatica noemen.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Wanneer je aan het werk gaat in de bio-informatica is het belangrijk dat je praktisch ingesteld bent. Tevens ben je nieuwsgierig, je wilt altijd weten wat er uit de onderzoeken komt en hoe je dit kunt vertalen. Ook moet je creatief zijn. Je zult op verschillende manieren oplossingen moeten zoeken voor vraagstukken en onderzoeksuitkomsten. Tevens ben je geïnteresseerd in computers en biologie. Je zult veel werk achter de computer doen. Tevens moet je goed samen kunnen werken, aangezien veel projecten door meerdere mensen worden vervuld.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Leiden - Hogeschool Leiden Voltijd Deeltijd Duaal
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.