Fietstechnicus

Richting binnen: Tweewielertechniek

MBO-opleiding
25231
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als fietstechnicus kun je werken in bijna alle tweewielerbedrijven. Je zult vooral werkzaam zijn in de werkplaats.

Als fietstechnicus voer je onderhoudswerkzaamheden uit bij een fiets en verhelp je gebreken.
Tegenwoordig zijn er steeds meer fietsen met een elektromotor of met een andere motor. Je bent in staat om ook bij dit soort fietsen een diagnose op te stellen. Bij ingewikkelde situaties word je ondersteund door een ervaren collega of een leidinggevende. Afhankelijk van je het bedrijf waar je werkzaam bent, kun je ook andere taken uitvoeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de afhandeling van garantie en verzekering. Je kunt jouw collega’s ook ondersteunen in de verkoop van fietsonderdelen en accessoires en mensen te woord staan die een klacht hebben.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding fietstechniek leer jij alles over het sleutelen aan een tweewieler. Je leert onderhoud plegen en eenvoudige reparaties uit te voeren. Je krijgt lessen om alle systemen te leren kennen, ook van elektrische fietsen, die steeds populairder worden. Naast de kennis die je op doet krijg jij de kans je kennis in de praktijk toe te passen en de echte fietsen te repareren door middel van montage van onderdelen. Ook leer je hierbij hoe fietsen klaargemaakt worden voor levering.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Binnen deze branche moet je kwaliteit kunnen leveren. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Je staat vaak in contact met de klanten, je moet klantgericht opgesteld. Goede communicatieve en commerciële vaardigheden zijn een vereiste. Je kunt goed omgaan met problemen. Bovendien weet je precies wanneer je wel en niet hulp in moeten roepen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Zutphen - Aventus Entreeschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.