Specialist internationale havenlogistiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Manager Havenlogistiek werk je in een internationale omgeving waar constant de telefoon over gaat en waarbij je alles op alles zet om het ladingdossier in orde te maken en het transport van goederen goed te laten verlopen. Je bent gekwalificeerd om te gaan werken als expediteur of als cargadoor bij organisaties die in het teken staan van het transport van goederen via zeeschepen.

Tijdens je werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor de verwerking van ladingadministratie. Je bent verantwoordelijk voor een vlot verloop van het transportproces. Je onderhoudt contact met bestaande klanten en je zorgt voor nieuwe klantenrelaties. Je stelt offertes op en onderhandelt met de klant. Je zorgt voor een veilige aankomst van de schepen aan de haven en je organiseert het transport van goederen. Als manager zijnde ben je ook verantwoordelijk voor een goede bedrijfsvoering. Je stuurt medewerkers aan en je controleert of zij hun werk goed doen. Indien nodig, neem je nieuwe medewerkers aan en voer je functioneringsgesprekken met de huidige medewerkers. Je zorgt dat er een goede sfeer heerst binnen het team en je stimuleert de medewerkers bij hun werkzaamheden.

In deze leidinggevende rol, heb je als Manager Havenlogistiek veel verschillende werkzaamheden. Je moet nauwkeurig kunnen werken, ondanks de drukte op jouw afdeling. Tijdens het vervoer van goederen kunnen problemen ontstaan, zoals breuk. Jij bent degene die dergelijke problemen in goede banen moet leiden. Je werkt met klanten over de hele wereld. Dus het is belangrijk dat je op een goede manier met hen kan communiceren en het logistieke proces in goede banen kan leiden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende onderdelen van het werk kennen. Vakken die je krijgt leren je alles over de verschillende soorten vervoer die je tegenkomt. Hierbij kun je denken aan vervoer via zee, binnenvaart, lucht of land. Tijdens de opleiding is er ruimte voor het ontwikkelen en leren van een nieuwe taal, aangezien een haven een internationale werkplek is en dit je verder brengt in je werk. Het leren op te stellen van ondernemingsplannen en opdoen van de nodige marketingkennis gaat jou verder helpen bij groei van je onderneming.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd klantvriendelijk, hebt goede communicatieve vaardigheden en bent een organisatietalent. Planningen opstellen en uitvoeren is voor jou geen enkel probleem. Daarnaast heb je affiniteit met de scheepsvaart en zou je graag aan de slag willen binnen een haven. Je kunt altijd stressbestendig te werk en denkt in oplossingen, niet in problemen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.