Grafisch Lyceum Utrecht

Mediamaker

Richting binnen: DTP-er

MBO-opleiding
25591
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je het diploma Mediamaker op zak hebt, kun je gaan werken bij verschillende bedrijven die zich bezig houden met communicatie en media. Denk hierbij aan reclamebureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven en ontwerpbureaus. Ook kun je werkzaam zijn bij een drukkerij of uitgever.

Als Mediamaker werk je onder begeleiding van een leidinggevende. Jouw dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden en maken van logo’s, brochures, verpakkingen, flyers, magazines, kranten, websites, games enz. Zoals je leest gaat het zowel om grafische als multimediale ontwerpen. Je maakt deze ontwerpen volgens een vastgesteld patroon of ontwerp. Meestal werk je in een team met meerdere collega’s.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding hoe je de programma’s Photoshop, InDesign en Illustrator kunt gebruiken voor je latere werkzaamheden. Je leert teksten en bestanden samenbrengen die online gebruikt kunnen worden. Alles omtrent grafisch vormgeven leer jij tijdens de opleiding om zo het beste resultaat te kunnen neerzetten als je aan de slag gaat!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief ingesteld en hebt interesse in het werken met computers. Je kunt goed samenwerken en bent zorgvuldig in je werk. Daarnaast ben je geïnteresseerd in multimedia en technisch ingesteld.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Drachten - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.