Medewerker Podium- en evenemententechniek

Richting binnen: Podium- en Evenemententechniek

MBO-opleiding
25799
2 tot 3 jaar
BOL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker podium- en evenemententechniek kun je werk vinden in verschillende bedrijven. Hierbij kan gedacht worden aan theaters, festivals, schouwburgen, verhuurbedrijven van apparatuur, reizende gezelschappen, poppodiums en evenementen.

Je voert vooral technische, logistieke en ondersteunende werkzaamheden onder begeleiding uit. Dit zijn het aan- en afvoeren van decors, tribunes en podia. Ook hou je je bezig met het installeren van technische apparatuur. Deze werkzaamheden zijn van belang voor de op- en afbouw, voorbereiding van een voorstelling of evenement. Verder beschik je over kennis en vaardigheden van elektrotechniek, bouw en constructies, geluid en lichtapparatuur.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de voorbereidingen die getroffen worden bij technische producties. De inrichting van locatie en plaatsing van bijvoorbeeld set-items. Je leert de verschillende apparatuur te bedienen zoals bijvoorbeeld het licht binnen een theater. Je leert snel schakelen tussen verschillende elementen die bij je werk horen en leert meer over de elektrotechniek, bouw en constructie die wordt toegepast in het beroepsleven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij bent creatief en hebt een goed technisch inzicht. Je bent geïnteresseerd in het bouwen van bijvoorbeeld podia en decors. Daarnaast kun je stressbestendig aan het werk en met de nodige machines en installaties overweg. Je bent flexibel ingesteld.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Arnhem, Bemmel, Ulft - Rijn IJssel BOL BBL
Drachten - Firda (jongeren) BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.