Pedicure

Richting binnen: Pedicure

MBO-opleiding
25694
2 tot 4 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als pedicure, ook wel bekend als voetverzorger, kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag in je eigen pedicure- of schoonheidspraktijk. Wil je liever niet voor jezelf beginnen, dan kun je ook bij een schoonheidssalon of bij een gezondheid- of medische instelling aan het werk. Het kan zijn dat je een vaste werkplek hebt of dat je ter plekke mensen verzorgt als ambulante pedicure.

Alles draait bij jouw werk om het verzorgen van voeten. Een cliënt meldt zich bij jou voor ontspanning of voor het oplossen van voetkwalen. Je luistert goed naar de wensen van je cliënt, stelt een diagnose en bedenkt een passende behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dan je eenvoudige behandelingen uitvoert zoals het verwijderen van eelt, het knippen of lakken van de nagels of het geven van een voetmassage. Maar het komt ook voor dat je op zoek moet gaan naar het probleem. Jij moet aandoeningen kunnen signaleren en je cliënten hierover kunnen adviseren. Je weet dus alles over de voet en de mogelijke kwalen die voorkomen. Je kunt ervoor kiezen je te specialiseren als medisch pedicure of cosmetisch pedicure.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding pedicure leer je verschillende aspecten die horen bij voetverzorging. Denk aan het verwijderen van eelt, maar ook de behandeling bij ingegroeide teennagels. Niet alleen deze aspecten komen naar voren tijdens de opleiding, je leert ook hoe je de uiterlijke verzorging van voeten goed aanpakt. Hierbij kun je denken aan het nagels lakken en verzorgen van de huid. Voetmassages leer je ook te geven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt vaak zelfstandig als pedicure, waarbij je verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Om je cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen, moet je erg dienstverlenend zijn en weten wanneer je iemand moet doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medisch specialist. Natuurlijk moet je als pedicure goed met je handen kunnen werken en hygiënisch te werk gaan.

Je krijgt met allerlei mensen en kwalen te maken, dit moet je dus wel liggen. Werk je als zelfstandige, dan moet je er rekening mee houden dat je ook verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld de financiën en planning.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.