Saxion

Creative Business - Media, Informatie en Communicatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Contentmanager, eindredacteur, informatieanalist, marketing- of evenementenmanager; slechts enkele van de beroepen die je na de opleiding Media, Informatie en Communicatie kunt uitoefenen. Jouw toekomstmogelijkheden zijn dus erg breed. Afhankelijk van de beroepsrichting waar jij je in hebt gespecialiseerd, kom je bijvoorbeeld te werken bij:
  • Communicatie- of reclamebureaus
  • Internetbedrijven
  • Uitgeverijen of redacties
  • Evenementen- en media-adviesbureaus
  • Radio en televisie
  • Overheid

Informatie, consument en media staan centraal in jouw beroep. Informatie verzamelen, analyseren, samenbrengen, ontwikkelen en in de markt zetten is jouw ding! Hierbij kan het zowel om gedrukte als nieuwe media gaan. Dat dit een uitdaging is, mag wel duidelijk zijn; de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
  • het ontwikkelen en beheren van informatiesystemen & content
  • het schrijven van ondernemingsplannen & communicatieplannen
  • (journalistieke) verslaggeving
  • het leiden en coördineren van mediaproducties

Je onderzoekt, bedenkt, coördineert, geeft leiding en helpt soms mee met de uitvoering. Naast het creatieve aspect dat hierbij komt kijken, houd je je in de meeste gevallen ook bezig met het technische, commerciële en bedrijfsmatige gedeelte.

Opleidingsinhoud

De opleiding Media, Informatie en Communicatie bestaat uit een éénjarige brede propedeuse waarin je kennismaakt met de mogelijkheden die deze opleiding je biedt én een driejarige hoofdfase. Aan het einde van het eerste jaar kies je een beroepsrichting waar je je verder in specialiseert:
  • Informatie & Media
  • Redactie & Mediaproductie
  • Journalistiek en Media
  • Media, Marketing & Publishing
  • Reclame, Marketing & Communicatie

Je werkt zowel individueel als in projectgroepen aan (praktijk)opdrachten, voor veelal echte opdrachtgevers Zo maak je bijvoorbeeld een marketingplan, bedenk en ontwikkel je gezamenlijk een (multi)mediaal platform of organiseer je een klein evenement. Daarnaast woon je hoor- of instructiecolleges bij. Natuurlijk maakt ook stage deel uit van je opleiding. In het tweede jaar ga je op ‘snuffelstage’, in het derde jaar ga je langer op stage. Het vierde en laatste jaar bestaat uit een minor, zoals communicatiewetenschap of merkenmagament, en je afstudeeropdracht. Deze voltooi je binnen een bedrijf.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Wil je een beroep uitoefenen in de media- en informatiewereld, dan moet je de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten houden. Wat wil de doelgroep? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van informatie(technologie), multimedia en marketing? Wat doet de concurrentie? Allemaal vraagstukken waar jij je in moet verdiepen. Je moet analytisch en ondernemend zijn, waarbij je jouw ideeën kunt vertalen naar concrete adviezen en plannen.

Je neemt graag het initiatief, waarbij je creatieve oplossingen kunt bedenken en deze op representatieve wijze presenteert en aan de man brengt. Daarbij beschik je over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Ook kun je goed samenwerken en (afhankelijk van je functie) leidinggeven. Om de doelstellingen te kunnen behalen moet je goed kunnen organiseren, plannen en het budget kunnen bewaken. Afhankelijk van de richting die jij opgaat moet je over vakspecifieke vaardigheden beschikken. Denk bijvoorbeeld aan journalistieke of technische (ICT) vaardigheden.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag, Rotterdam, Haarlem - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.