Allround tegelzetter

Richting binnen: Tegelzetter

MBO-opleiding
25116
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Tegelzetter werk je voornamelijk aan nieuwbouwprojecten en renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen. Jij bekleedt vloeren en wanden meestal met keramische tegels, maar ook verwerk je tegels van natuursteen en glas. Je werkzaamheden zijn zowel binnen als buiten in en om woningen, gebouwen en bouwwerken.

Je werk bestaat uit: het lijmen van vloer- en wandtegels, het zetten van wandtegels en het leggen van vloertegels in de specie. Daarnaast voer je specialistisch tegelzetwerk uit zoals het betegelen van trappen, complexe rondingen en subtropische zwembaden. Als Allround Tegelzetter verwerk je alle voorkomende formaten tegels. Wat betreft het zetten van wandtegels voer je als Allround Tegelzetter alle gangbare handelingen uit. Je beschikt over specialistische kennis van tegelzetten en over algemene kennis van de bedrijfsvoering. Als Allround Tegelzetter beschik je over een professionele houding en je hebt oog voor detail. Je kunt secuur werken en bij alles wat je doet staat veiligheid voorop. Je weet je loyaal op te stellen.

Als Allround Tegelzetter heb je een uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor een goede voortgang van de werkzaamheden en werkt zelfstandig binnen open opdrachten. Je bent verantwoordelijk voor de vaktechnische aansturing van een aantal tegelzetters. Er wordt van jou verwacht dat je kan omgaan met mensen van verschillend niveau, achtergrond en karakter. Je moet op een collegiale wijze samenwerken maar ook kritisch zijn op de kwaliteit van het werk en de werkwijze van collega’s. Als Allround Tegelzetter draag je verantwoordelijkheid voor het resultaat van de werkzaamheden die je volgens opdracht en de kwaliteitseisen binnen de planning moet uitvoeren. Je zorgt ervoor dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd, spreekt collega’s aan op onveilig gedrag en ziet er op toe dat de juiste hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. Op de werkplek fungeer je als aanspreekpunt voor de voorman, medewerkers op de bouwplaats, de opdrachtgever of de bewoner. Je legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van de ondernemer/bedrijfsleider, de uitvoerder of de voorman. Als Allround Tegelzetter ben je bereid verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en probeer jij je eigen fouten in overleg met je leidinggevende te herstellen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de verschillende tegels en materialen die gebruikt gaan worden bij je toekomstige dagelijkse werkzaamheden. Je leert hoe je wanden en vloeren het beste kan vastmaken en welke materialen en gereedschappen hierbij belangrijk zijn om te gebruiken. Maatwerk is een onderdeel van de opleiding. Daarnaast wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan het organiseren van je werk en de ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig en hebt altijd een goed technisch en ruimtelijk inzicht gehad. Daarnaast ben je een leider die altijd voorop staat om mensen zo goed mogelijk te begeleiden en te wijzen op wat er gebeuren moet. Je bent flexibel ingesteld en hebt geen problemen met een wisselende werkplek.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag, Delft - ROC Mondriaan BOL BBL
Deventer - Aventus BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Wijk en Aalburg - Da Vinci College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard, Zaandam - Regio College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Mierlo - ROC Ter AA BOL BBL
Nieuwegein - Bouw & Interieur College BOL BBL
Rosmalen, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.