Christelijke Hogeschool Windesheim

Pedagogisch Management Kind en Educatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ondernemerschap, management, pedagogiek, educatie en ontwikkelingspsychologie vormen dé ingrediënten voor een functie, waarin je zorgt voor een optimale ontwikkeling van het jonge kind.

Als pedagogisch manager kinderopvang heb je een leidinggevende functie in een werkomgeving waar het kind (0-16 jaar) centraal staat. Een veelzijdige functie. Want niet alleen moet leidinggeven jou op het lijf geschreven staan en ben je deskundig op het gebied van opvoeden en opgroeien. Ook het opzetten van programma’s, coachen, plannen en roosteren en budgetten beheren behoren tot je takenpakket. Daarnaast beschik je ook over communicatievaardigheden om te kunnen overleggen met bijvoorbeeld ouders, scholen en de gemeente.

Binnen het werkveld van de kinderopvang is steeds meer vraag naar professioneel opgeleide managers. Na je afstuderen kun je aan de slag in een leidinggevende of adviserende functie. Bijvoorbeeld als pedagogisch manager van een vestiging van een grote kinderopvanginstelling.

Tot de kinderopvang behoort:
  • kinderdagverblijven (voor 0-4 jarigen)
  • peuterspeelzalen
  • na-, tussen- of buitenschoolse opvang
  • gastouderschap - brede scholen

Opleidingsinhoud

De opleiding is praktijkgericht. Vanaf het begin van de studie ga je al op stage. Op die manier krijg je een goed beeld van het beroepenveld en van de beroepen die je later kunt uitoefenen. Tijdens je studie staan praktijkopdrachten centraal. Naast de korte stages die je in de eerste twee jaar van je studie doorloopt, loop je gedurende de volgende twee jaar langere perioden stage. Je sluit je studie af met een afstudeerproject. Zo maak je je het vakgebied van de kinderopvang stapsgewijs eigen en raak je vertrouwd met jouw toekomstige rol. Bovendien bouw je contacten op en beschik je over de nodige ervaring, en dat is waar de kinderopvangsector naar op zoek is.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

3-4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld € 2.143,-.
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2020/2021 tussen de € 1.276,- en de € 2.143,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.