Koninklijk Conservatorium

Sonologie (M)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De masteropleiding Sonologie is een voortzetting en verdieping van een bachelorstudie. De opleiding is gericht op muzikaal en technologisch onderzoek binnen een artistiek kader.

Opleidingsinhoud

Bachelor
Het curriculum van de vierjarige bachelorstudie van het Instituut voor Sonologie is opgedeeld in:
  • de hoofdstudie
  • de theorie en ondersteuning
  • de vrije studieruimte (2e, 3e en 4e jaar).

Binnen de hoofdstudie volgt de student klassikale vakken met onderwerpen als programmeren en muziek, signaal- en systeemtheorie, analoge klankproductie, esthetiek en uitvoering van elektronische muziek, klank en ruimte, live elektronische muziek, en klankinstallaties.
Daarnaast werkt de student onder begeleiding van een mentor aan zijn specialisatie op het gebied van compositie, performance of onderzoek. In het vierde jaar schrijft de student een scriptie en verzorgt hij een presentatie over zijn werk. Tijdens het eindexamen worden de resultaten van de specialisatie gepresenteerd, en wordt de scriptie verdedigd.

De theorie en ondersteuning bestaat uit geluidstechniek, psycho-akoestiek, wis- en natuurkunde, muziektheorie, muziekgeschiedenis, meetpracticum.

De vrije studieruimte wordt gebruikt voor het volgen van keuzevakken en minoren, waarvoor gebruik gemaakt kan worden van het aanbod van de andere afdelingen van het conservatorium en van diverse universiteiten.

Master
De master Sonologie biedt een context voor zelfstandige werkzaamheden van de student op het gebied van compositie van elektronische muziek, algoritmische compositie, live elektronische muziek, klanksynthese, klankinstallaties etc. De studenten komen bij elkaar tijdens wekelijkse colloquia en tweewekelijkse masters circles. De student werkt aan een scriptie en geeft gedurende zijn studie twee presentaties tijdens masters circles en verzorgt twee colloquia.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Wanneer je na het behalen van je master verder wilt studeren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een tweede master gaan doen (in dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied). Je kunt ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en richten zich op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.