Fontys Hogescholen

Onderwijsondersteuner Consumptieve Techniek I en II (AD)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Techniek is van onbetwistbaar belang in onze maatschappij. In alle facetten van ons dagelijks leven maken we wel gebruik van een technische toepassing. Techniek is boeiend. Ook voor jongeren als je ze er op de juiste manier mee in aanraking brengt. Dat vraagt om goed opgeleide vakmensen.

Er is een groeiende behoefte aan praktijkbegeleiders en onderwijsondersteuners in het beroepsonderwijs. Dat komt doordat leerlingen de (beroeps)vaardigheden en (beroeps)houding met name in de praktijk opdoen, en daar dus in begeleid moeten worden. Dat betekent dat je goede perspectieven hebt met deze studie. Maar ook als je besluit om verder te studeren, zit je hier goed. In twee jaar kun je de bacheloropleiding Leraar Techniek volgen en je tweedegraads lesbevoegdheid behalen.

De tweejarige opleiding Instructeur Techniek leidt je op tot een professionele praktijkbegeleider of onderwijsondersteuner. Als instructeur geef je praktijkinstructie, je verzorgt vakspecifieke onderdelen en begeleidt kleine groepen. Ben jij een vakman of –vrouw met ervaring binnen deze sector en wil je de kennis, inzichten en vaardigheden uit je loopbaan aan vmbo en mbo-leerlingen doorgeven? Dan is dit jouw opleiding.

In deze deeltijdopleiding volg je een dagdeel per week colleges op de hogeschool. Je volgt modulen als Communicatie, Medical, Technologie en Energie. Ook loop je meteen stage op een school. En ben je al werkzaam op een school, dan vertaal je theorie en didactische concepten naar je eigen praktijk op school.

Opleidingsinhoud

Het programma sluit aan bij de inhoud en het curriculum van de bacheloropleiding Leraar Techniek. Je verdiept je in vakinhoudelijke kennis. Je volgt modulen als Communicatie, Medical, Technologie en Energie. Ook volg je werkplekleren (stage) op een school of je vertaalt theorie en didactische concepten naar je eigen praktijk op school.

In het tweede jaar loop je stage: zowel op een school als in een bedrijf.Tijdens je opleiding krijg je twee keer een assessment. Het eerste wordt afgenomen aan het einde van het eerste jaar om te oefenen met het maken van een portfolio en het afleggen van een assessment. Het eindassessment wordt afgenomen aan het eind van de opleiding.

Het curriculum
Als we over het curriculum praten dan hebben we het over de verschillende studieonderdelen en hoe we die over de jaren verdeeld hebben. Aan de hand van het curriculum werk je aan je eigen ontwikkeling. De opleiding helpt je daarbij.

Vier pijlers
Werkplekleren, metawerk, vakinhoud en algemene beroepsvoorbereiding. Je zult deze termen nog heel vaak tegenkomen: het zijn de vier pijlers waarop je opleiding rust. Daarom leggen we ze hier eerst even uit.
1. Werkplekleren
2. Metawerk
3. Vakkennis
4. Algemene beroepsvoorbereiding

Studiebelasting
De opleiding tot Instructeur Techniek (waarmee je een associate degree kunt behalen) heeft een studie-omvang van 120 credits (studiepunten). Een studiepunt heeft 28 belastingsuren

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na het behalen van een associate degree-opleiding kun je een hbo-bacheloropleiding doen. Vaak kun je de hbo-bacheloropleiding in een verkort traject volgen. Ook kun je met een associate degree-diploma doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Wageningen - Aeres Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.