Saxion

Ruimtelijke Ordening en Planologie (voltijd) - Urban Studies

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De omgeving verandert snel en de wereld lijkt groter dan ooit. Zowel in Nederland als wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Iedereen maakt gebruik van de stad, maar de vraag van de inwoners verandert constant. Leven, wonen en werken vragen dus steeds weer om nieuwe oplossingen. Oplossingen die niet alleen nu zorgen voor een prettige omgeving om te leven, maar ook nog over 10, 20 of 30 jaar. Oplossingen die niet alleen jou, maar ook kinderen, ouders, mensen met een andere religie en cultuur aanspreken. Oplossingen waar al deze mensen dus een steentje aan bij willen dragen. Oplossingen die vragen om creatieve geesten!

Urban Planning
Bij Urban Planning, één van de Urban Studies, leer je hoe deze veranderende omgeving kunt plannen en inrichten. Als planoloog ben je de inrichter en regisseur van onze ruimte. Je onderzoekt de belangen, behoeftes en eisen van bedrijven en bewoners. Waar mogelijk zet je hierbij moderne technologieën en bijvoorbeeld social media in. Uiteraard beperk je je niet tot de landgrenzen, maar leer je ook hoe deze vragen in het buitenland zijn opgelost.

Urban Design
Bij Urban Design, één van de Urban Studies, leer je hoe je als stedenbouwkundig ontwerper de veranderende omgeving en ruimte om ons heen kunt ontwerpen. Je hebt oog voor schoonheid en kwaliteit van de ruimte. Je maakt creatieve stedenbouwkundige ontwerpen en plannen, waarbij je rekening houdt met wensen en belangen van diverse partijen én de (on)mogelijkheden van de ruimte.

Vooropleiding

Er is voor de aanmelding bij het hoger onderwijs veel veranderd. Je moet je nu uiterlijk op 1 mei aanmelden via Studielink. Verder moet je om te kunnen beginnen met de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement, voldoen aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding.

Toelating Havo of VWO
  • Heb je een havo- of vwo-diploma met een profiel dat tot 1 augustus 2007 op het vo werd aangeboden, dan heb je een oud profiel. Met een oud havo- of vwo-profiel heb je geen recht meer op rechtstreekse toelating. Het diploma wordt afhankelijk van de keuze van opleiding getoetst en vergeleken met de huidige havo- of vwo-profieleisen en -vakken. Het kan dus zijn dat je profiel nog niet voldoet aan de toelatingseisen en je dus ‘deficiënt bent’ voor de gekozen opleiding. Om te worden toegelaten dien je een deficiëntietoets af te leggen die je met voldoende resultaat moet afsluiten om te kunnen worden ingeschreven.
  • Je beschikt over een diploma havo of vwo met gewenst profiel en je toont aan dat je de volgende vakken in de vrije ruimte of als extra vak met voldoende resultaat hebt gevolgd:

Havo Profiel:
Natuur en Techniek (NT) – Ja
Natuur en Gezondheid (NG) - Ja
Economie en Maatschappij (EM) - Ja
Cultuur en Maatschappij (CM) – Nee

Vwo Profiel:
Natuur en Techniek (NT) – Ja
Natuur en Gezondheid (NG) - Ja
Economie en Maatschappij (EM) - Ja
Cultuur en Maatschappij (CM) – Nee

Toelating mbo
Je beschikt over een diploma mbo niveau 4. Er zijn diverse korte trajecten voor mbo'ers. Informeer naar de mogelijkheden.

Buitenlands diploma
Je beschikt over een niet in Nederland afgegeven diploma van een opleiding waarvan is vastgesteld dat dit diploma tenminste gelijkwaardig is aan het hierboven bedoelde vwo, havo of mbo-diploma.

21+ onderzoek
Indien je niet aan één van de bovenstaande eisen voldoet, kun je, wanneer je uiterlijk op 1 september 2014, 21 jaar of ouder bent, vóór de aanvang van de opleiding, deelnemen aan het ‘21+onderzoek’. Je bent toelaatbaar tot inschrijving voor de opleiding als je de volgende onderdelen van het 21+onderzoek met voldoende resultaat hebt afgelegd

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit die door de overheid gefinancierd wordt. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2014/2015 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld
op € 1.906,00.

  • Deeltijd of duale opleiding (de opleiding stelt het bedrag vast):
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2014/2015 tussen de € 1099,00 en de € 1.906,00. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.