Veiligheid en Vakmanschap Defensie

VeVa - Grondoptreden

MBO-opleiding
VEVA007
18-36 maanden
BOL
MBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het grondoptreden is de kerntaak van de infanterist en de marinier. Het gaat hier om de basis van het militaire vak: het voeren van het gevecht. Dit is onder andere het domein van de infanterie. Een infanterist kan goed met verschillende soorten wapens omgaan, het terrein ‘lezen’ en zich onopvallend door het terrein bewegen.

Samenwerking is daarbij van groot belang. Zowel binnen de eigen eenheid als met andere eenheden. Vandaar dat infanteristen veel op oefening zijn. Niet alleen om hun eigen militaire ‘skills en drills’ op peil te houden maar ook om die samenwerking te trainen, Dan weet je elkaar blindelings te vinden in het heetst van de strijd.

Opleidingsinhoud

Tijdens VeVa vakrichting Grondoptreden leer je alles over de basis van het militaire vak: het voeren van het gevecht op de grond. Je leert kaartlezen, terreinen verkennen en jezelf onopvallend voortbewegen. Daarnaast leer je goed en veilig omgaan met verschillende soorten wapens aan de hand van ‘richtmiddelen’: geen echte wapens, maar middelen die de grootte en het gewicht van wapens nabootsen.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:

Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.

AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.

Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
  • Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
  • Leeftijd minstens 16 jaar
  • Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Nederlandse nationaliteit

Kosten

Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.

Verder leren

NA DE OPLEIDING
Met de VeVa vakrichting Grondoptreden kun je veel verschillende kanten op bij het Korps Mariniers of de Landmacht. Bij het Korps Mariniers neem je deel aan internationale vredesoperaties. Binnen 48 uur kun je overal ter wereld worden ingezet. Fysiek en mentaal moet je dus op alles voorbereid zijn. Je doet veel aan sport en lichamelijke oefening en traint in de meest uiteenlopende omstandigheden. Bij de Landmacht kun je Soldaat of Onderofficier Infanterie worden. In deze rollen voer je op de grond het gevecht of geef je juist leiding aan een groep van ongeveer tien personen die het grondgevecht voeren. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.

En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!

Bekijk meer informatie

Meer informatie Je wordt verwezen naar de opleidingspagina op veva.nl