Video: Anesthesiemedewerker

De arts, die zich op het gebied van verdovingsmiddelen specialiseert, wordt de anesthesioloog genoemd. Als anesthesiemedewerker ga jij deze specialist assisteren bij het toedienen van narcose, loco- regionale anesthesie.

Je komt te werken in een ziekenhuis. Het grootste deel van de dagelijkse werkzaamheden voer je uit in een operatiekamer, waar je ingedeeld staat. Je kijkt welke operaties er op die dag plaats zullen vinden en welke anesthesie daarbij gegeven wordt. Voor sommige ingrepen volstaat een ruggenprik, maar voor grote operaties is algehele narcose noodzakelijk. Jouw verantwoordelijkheid is om te zorgen dat alle benodigde materialen voorhanden zijn en dat alle apparatuur zorgvuldig gecontroleerd en gebruiksklaar is.

Het is belangrijk om de patiënt voor, tijdens en na de operatie goed te begeleiden en gerust te stellen. Voor de aanvang van de procedures geef je uitleg over wat de behandelde persoon te wachten staan. Je helpt de anesthesioloog hem onder narcose of plaatselijke verdoving te brengen en zorgt ervoor dat hij goed ligt. Tijdens de operatie bewaak je voortdurend de vitale functies van de patiënt. Naar eigen inzicht of in overleg met de anesthesioloog speel je in op de veranderingen. Wanneer bijvoorbeeld de ademhaling, bloeddruk of hartslag daalt dien je de daarvoor passende mediacatie toe. Je vangt de patiënt op na de operatie en ziet erop toe dat hij goed van de anesthesie bijkomt.

Onder alle omstandigheden moet je geconcentreerd blijven werken, want je draagt medeverantwoordelijkheid voor de toestand van de patiënt. Dat betekent ook, dat je in elke situatie snel moet kunnen reageren. Ook wanneer de operatie enkele uren duurt. Je bent een teamspeler, want elke medische ingreep vraagt om een goed gecoördineerde gezamenlijke inspanning van een medisch collectief.

Spreken de werkzaamheden van een anesthesiemedewerker jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!