Video: Dierenartsassistent

voert onderzoeken uit en behandelt de administratie. Je kunt later gaan werken bij een dierenartspraktijk. Jouw werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het assisteren van de arts bij alle voorkomende werkzaamheden.

Tijdens de dierenspreekuren bevind jij je voornamelijk achter de balie. Je ontvangt de patiënten en hun eigenaren.

Als een dier in de behandelkamer onderzocht wordt, help jij de arts bijvoorbeeld door het dier te kalmeren, instrumenten aan te geven en de behandeltafel schoon te maken. Worden er medicijnen voorgeschreven? Dan moet jij deze in orde maken.

Na de behandeling verwerk jij de gegevens zoals de diagnose en de medicatie aan de hand van een dierenpaspoort in de computer. Je adviseert de klant over allerlei zaken zoals bijvoorbeeld de verzorging en het toedienen van medicijnen. Tenslotte laat je de klant de behandeling betalen.

Buiten de spreekuren worden de operaties uitgevoerd. Ook hierbij speel jij een grote rol. Jij zorgt ervoor dat de juiste apparatuur en instrumenten klaarstaan. Kleine ingrepen zoals het reinigen van het gebit voer je vaak zelf uit. De voorbereidingen op een operatie komen voor jouw rekening. Zo assisteer je bij het toedienen van de narcose en het scheren en reinigen van de te opereren gedeeltes.

Tijdens de operatie is hygiëne heel belangrijk, zo draag je speciale kleding en mondkapjes. Als het dier onder narcose is gebracht, kan de operatie beginnen. De dierenarts voert de operatie uit en jij assisteert door de juiste instrumenten als scharen, messen en klemmen aan te geven. Het is heel belangrijk dat jij de toestand van het dier in de gaten houdt. Zo let je bijvoorbeeld op de hartslag en de bloeddruk.

Na de operatie wordt het dier naar een soort uitslaapruimte gebracht. Jij kan dan de gebruikte instrumenten en kamer weer desinfecteren.

Eenvoudig laboratorium werk zoals een bloed of urineonderzoek voer je zelfstandig uit. Met behulp van een microscoop kijk je of je afwijkingen tegenkomt. De uitkomsten verwerk je in een computer en je labelt het bloedmonster.

Als dierenartsassistent moet je het leuk vinden om met dieren om te gaan. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan. Je maakt leuke maar ook minder leuke dingen mee. Soms heb je speciale werktijden zoals een weekend- of avonddienst.

Spreken de werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!