Rekenvoorstel dreigt in Tweede Kamer te sneuvelen

18 januari 2019
Het voorstel om vanaf komend studiejaar het rekenexamen te laten meetellen voor het diploma krijgt waarschijnlijk geen meerderheid in de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS op basis van gesprekken met Kamerleden.

De kritiek op het rekenvoorstel van de ministers Van Engelshoven en Slob komt vooral van de regeringspartijen D66 en CDA. Volgens Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA) is het afleggen van een aparte rekentoets nergens voor nodig. Op de NOS-site betoogt Van Meenen: ‘Je leert door oefenen, door rekenles van een goede leraar. En niet alleen door een afrekentoets aan het eind van de middelbare school.’ Michel Rog (CDA) vindt dat alle aandacht moet uitgaan naar het verbeteren van het rekenonderwijs: ‘Daar zijn alle leerlingen bij gebaat, niet bij weer een nieuwe rekentoets.’

Wiskunde
Volgens de kritische Kamerleden kan het vak rekenen het beste worden ondergebracht bij het vak wiskunde. Hoe dit zou moeten bij leerlingen of studenten die geen wiskunde volgen, zoals bijvoorbeeld bij de meeste mbo-opleidingen het geval is, blijft onduidelijk. Op de NOS-site zegt CDA-Kamerlid Rog dat het tijd wordt dat Slob ‘zijn oor te luisteren legt’ bij wiskunde- en rekenleraren. Het Platform Rekendocenten in het mbo is overigens juist blij met het rekenvoorstel van de ministers. Zij vinden het onwerkbaar om les te geven in een vak waarvan het examen niet meetelt voor het diploma. Zij hopen dat het voorstel van de ministers gewoon doorgang kan vinden.

Update: De bezwaren van het CDA en D66 lijken alleen betrekking te hebben op het voortgezet onderwijs. Dat zou betekenen dat het rekenexamen in het mbo wel conform het kabinetsvoorstel kan worden ingevoerd.

Jammer dat jullie deze conclusie trekken voor het mbo. Staat niet in dit artikel en is ook niet wat @Paul_van_Meenen en ik betogen!

— Michel Rog (@michelrog) 19 januari 2019

Woensdag 23 januari vindt het debat plaats over de rekentoets. Het debat begint om 10.30 uur en is hier te volgen.