Onderwijspremie voor opleiding Alfa-college

01 juli 2024

De opleiding tot Interculturele coach – Onderwijsassistent van het Alfa-college heeft de eerste prijs van de Nederlandse Onderwijspremie gewonnen.

De winnende opleiding leidt op tot onderwijsassistenten op die zijn gespecialiseerd in de begeleiding van leerlingen die tussen twee culturen opgroeien. De onderwijsassistent is tevens ‘intercultureel coach’. Hij of zij richt zich zowel op de leerlingen als op de ouders. Volgens de jury van de Onderwijspremie is het een maatschappelijke relevante opleiding. De coach/onderwijsassistent kan een bruggenbouwer zijn tussen school en gezin.

Trots
Carlien Klaassens, onderwijskundig teamleider van de tweejarige bbl-opleiding, is trots op de prijs: ‘We zijn supertrots dat we deze eerste prijs hebben gewonnen. Met ons team hebben we hier hard voor gewerkt’. Met de opleiding krijgen nieuwkomers een goede kans op een baan in het onderwijs. Dit kan helpen bij het oplossen van het lerarentekort. Ook kunnen de nieuwe onderwijsassistenten een extra bijdrage hebben als het gaat om cultuursensitiviteit

Premie
De premie werd op donderdag 27 juni tijdens het ComeniusFestival uitgereikt. De Nederlandse Onderwijspremie bedraagt in totaal 7,5 miljoen euro en wordt bij mbo, hbo en wo verdeeld over drie genomineerde teams. De prijs voor de opleiding van het Alfa-college is 1,2 miljoen euro. De tweede prijs is voor de Leidse Instrumentmakers School, dat een keuzedeel heeft ontwikkeld voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Op de derde plaats eindigt het Scheepvaartcollege (Rotterdam), waar een team samen met bedrijven een innovatieve onderwijsmethode heeft ontwikkeld.

Bron: MBO-today