Video: Autotechnicus

Heb jij een passie voor auto’s en ben jij geïnteresseerd in de techniek van auto’s? dan kan je aan het werk als autotechnicus. Je hebt als autotechnicus een afwisselende baan, maar bent veelal bezig met het onderhouden en repareren van auto’s van klanten. Hierbij heb je veel vrijheid in het werk.

Je werkt meestal in een garage voor personenwagens of in de garage van een bedrijf dat eigen auto’s heeft. Naast het onderhoud en het repareren van de auto’s ben jij ook degene die een diagnose stelt wat betreft de staat van een auto. Hiervoor staat allerlei moderne apparatuur tot je beschikking. Wanneer een auto alleen een onderhoudsbeurt nodig heeft, werk je vaak een vaste lijst met punten af, zo controleer je alle juiste onderdelen van een auto op hun werking en in welke conditie ze zijn. Als er een auto gerepareerd dient te worden ga je eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem. Daarna probeer je, uiteraard in overleg met je leidinggevende, deze storing te verhelpen.

Je werkt veelal in opdracht van je chef of de klant, maar je bepaalt zelf hoe je het werk uitvoert. Je beslist bijvoorbeeld of er onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden. Naast alle fabrieksspecificaties waar jij je aan moet houden, houd je tijdens je werkzaamheden ook rekening met de milieurichtlijnen, voor bijvoorbeeld het afvoeren van olie. Als autotechnicus is het belangrijk dat je een praktisch technisch inzicht hebt en je moet bereid zijn je kennis bij te houden. De techniek ontwikkelt zich namelijk in een razendsnel tempo.

Omdat je af en toe ook direct contact met klanten hebt, is het van belang dat je een klantvriendelijke instelling hebt. Veel van je werkzaamheden worden uitgevoerd met gereedschap. Je moet hier dan ook goed mee om kunnen gaan. Daarnaast moet de auto aan belangrijke veiligheidseisen voldoen. Zorgvuldig en nauwkeurig te werk gaan is in dit vak van groot belang.

Sleutel jij graag aan auto’s en beschik jij over de benodigde competenties? Dan is het beroep autotechnicus misschien wel iets voor jou.