Video: Veilingmeester

Jij houdt alles op de veiling nauwkeurig in de gaten. Je bepaalt... het beginbedrag van de te verkopen artikelen en dan begint de klok te lopen. Als veilingmeester werk je op plaatsen waar veilingen worden gehouden. Dit kan variŽren van een bloemenveiling tot een kunstveiling. Op een bloemenveiling bied je namens de telers partijen bloemen te koop aan.

De dagen beginnen op een bloemenveiling zeer vroeg. Voordat de kopers binnenkomen worden alle partijen klaar gezet voor de verkoop. De keurmeester controleert de kwaliteit van de producten aan de hand van de door de teler opgegeven klasse.

Als veilingmeester houd jij alles nauwkeurig in de gaten. Jij bepaalt het beginbedrag van de te verkopen artikelen aan de hand van het kwaliteitskeurmerk van de keurmeester. Je zit voor in de zaal en door middel van een microfoon kondig je aan welke producten er langs komen. Je noemt het soort, de kwaliteit en de hoeveelheid. De kopers hebben elk hun eigen nummer en drukknop. Als jij de prijs op de klok hebt ingezet, zakt deze totdat een koper op de knop heeft gedrukt. Dit betekent dat hij de partij wil kopen voor de prijs op het moment dat hij de klok heeft stil gezet. Jij ziet in jouw beeldscherm het kopersnummer verschijnen. Deze koopgegevens roep je vervolgens om en je voert de gegevens in op de computer. Omdat het tempo op een veiling hoog is, komt het vaak voor dat je hulp krijgt van een assistent.

De kopers zitten op een soort tribune in de zaal van waaruit zij de producten goed kunnen bekijken. Jouw collegaís tonen het product dat op dat moment wordt aangeboden. Om misverstanden te voorkomen sta jij continu met hen in contact.

Na afloop van de veiling geef jij aan de telers door wat hun producten hebben opgebracht. De verkochte partijen worden voorzien van een kopersnummer. De medewerkers van de veiling sorteren de partijen zodat de koper ze kan afhalen.

Als veilingmeester moet je het niet erg vinden om ís morgens vroeg aan het werk te gaan. Je durft verantwoordelijkheden te nemen en je gaat nauwkeurig te werk. Daarnaast beschik je over goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden.

Spreken deze werkzaamheden je aan en lijkt het werken op een veiling je leuk? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!